VRIJEDNI MURALI

'Spašena' Banksyjeva djela odlaze na aukciju

24.04.2014 u 16:56

Bionic
Reading

Sedam radova uličnog umjetnika Banksyja 'spašenih' s fasada zgrada na kojima ih je taj umjetnik ilegalno naslikao uskoro će biti ponuđeno na dražbi u Londonu, piše BBC

Među njima će biti i poznati 'No Ball Games', 'Liverpool Rat' i 'Girl With Balloon'

Organizator dražbe je grupacija Sincura čija je praksa uklanjanja i prodaje Banksyjevih murala već izazvala brojne kontroverze, a uklanjanje i kasnija prodaja na dražbi murala 'Slave Labour' koji se nalazio na fasadi jedne trgovine lanca Poundland u Wood Greenu u sjevernom Londonu izazvala je i prosvjede.


Direktor tvrtke Tony Baxter tvrdi kako je riječ o 'osjetljivom spašavanju' umjetničkih djela te da ta tvrtka nema nikakve financijske koristi od prodaje Banksyjeve ulične umjetnosti.

'Vlasnici zgrada obraćaju nam se radi uklanjanja umjetničkih djela ilegalno naslikanih na njihovim fasadama. Nitko od njih dosad nije zatražio da se uklonjeno djelo ostavi na lokaciji. Povrh toga, vlasnicima prijeti vrlo realna opasnost da dobiju kategorizaciju 2 (koja se dodjeljuje zgradama od posebne arhitektonske, kulturalne ili povijesne vrijednosti), što bi se ozbiljno odrazilo na njihove poslovne operacije i vrijednost imovine', pojasnio je, ustvrdivši kako tu nikako nije riječ o 'krađi ili odobravanja vandalizma'.

Prije dražbe, svi će radovi do nedjelje biti izloženi u londonskom hotelu Me London.

Sam Banksy zasad nije komentirao najavu, a aukcijska kuća Bonhams upozorila je potencijalne kupce da autentičnost radova nije potvrđena. Direktor suvremene umjetnosti u Bonhamsu Ralph Taylor ističe kako Sincura pokušava stvoriti novo tržište prodajom Banksyjeve umjetnosti, te da je cilj najavljene izložbe razvijanje kredibiliteta kod šire javnosti. 'Niti jedan rad nije dobio potvrdu autentičnosti, a uličnu je umjetnost doista lako kopirati, pa je upitno može li se uopće prodavati', upozorio je.

Banksy je 2008. pokrenuo servis Pest Control kojemu je zadaća autentifikacija njegove umjetnosti, ali samo slika i grafika, ali ne i njegove ulične umjetnosti.

U veljači, njegov mural 'Kissing Coppers' prodan je na dražbi u SAD-u za 575 tisuća dolara (3,2 milijuna kuna), nakon što je uklonjen sa zida jednoga puba u Brightonu.