JEZIK I DRUŠTVO

Slovenci odabrali riječ godine: I u ovaj izbor uplela se premijerova partnerica

10.01.2024 u 10:50

Bionic
Reading

Slovenska akademija znanosti i umjetnosti (SAZU) proglasila je riječ godine na slovenskom jeziku. U glasanju je sudjelovalo oko 4000 ljudi, a najviše glasova, 21 posto, dobila je riječ 'ujma', što u prijevodu znači - prirodna katastrofa

Ovo je logičan izbor, s obzirom na to da je Sloveniju početkom lanjskog kolovoza pogodila najveća prirodna katastrofa u povijesti te države - poplave u kojima su poginule četiri osobe i deseci ljudi ostali bez krova nad glavom, a ukupna šteta iznosi gotovo 10 milijuna eura.

  • +10
Tina Gaber predala peticiju s potpisima protiv klanja nutrija Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL/F.A. BOBO

Zanimljivo je to da je na drugom mjestu riječ nutrija s 14 posto glasova. Naziv za ovog biljojedskog glodavca upao je među najpopularnije riječi nakon što se populacija nutrija naglo raširila u parku prirode Ljubljansko barje, a aktivisti za zaštitu životinja, predvođeni Tinom Gaber, partnericom premijera Roberta Goloba, pobunili se protiv njihovog suzbijanja izlovom. Peticiju za sterilizaciju i kastraciju nutrija potpisalo je čak 24 tisuće osoba, a Gaber je na Instagramu podijelila i video u kojemu ih mazi i hrani kruhom, za što je po slovenskom zakonu trebala biti kažnjena.

Na trećem mjestu SAZU-ovog izbora za riječ godine našao se izraz čitalačka pismenost, a osvojio je 12 posto glasova. Među drugim nominiranim pojmovima bili su gentrifikacija, osobni liječnik, žigosanje, AI (umjetna inteligencija), rat te zlo. Ovo je sedma godina kako se u Sloveniji bira riječ godine, a dosad su tu titulu redom nosile: izbjeglica (2016.), europski prvak (2017.), pčela (2018.), klima (2019.), karantena (2020.), PCT (2021.) i vatrogasac (2022.).

  • +4
Poplave u Sloveniji Izvor: Pixsell / Autor: Tomaz Primozic/Pixsell/F.A. BOBO

Slovenska akademija znanosti i umjetnosti izabrala je i novotvorbu godine - riječ strojetvor, a ona označava kreaciju nastalu djelovanjem umjetne inteligencije. Kako osobe slabijeg sluha ne bi bile isključene iz ovog izbora, Valerija Škof iz Saveza društava gluhih i nagluhih Slovenije proglasila je i neverbalnu kretnju godine, a ona označava pojam solidarnost.

Uz izbor je održana rasprava na temu umjetne inteligencije, koju je voditeljica izbora iz SAZU-a Simona Klemenčić istodobno opisala kao 'fascinantnu i zastrašujuću'. Predstojnik Instituta za slovenski jezik Kozma Ahačič rekao je pak da su ove godine upozorili javnost na oprez pri korištenju riječi koje je skovala umjetna inteligencija. 'Umjetna inteligencija tečno govori slovenski, i to na više razina', rekao je.