IZLOŽBA U NEW YORKU

Slike Zvonimira Mihanovića prodaju se od 180 do 280 tisuća dolara

13.12.2012 u 11:29

Bionic
Reading

U utorak navečer u prestižnoj Forbes galeriji otvorena je izložba splitskog slikara pod nazivom 'Spokoj u Hrvtaskoj'. Poznata američka kolekcionarka Neda Young naglasila je da američki galeristi redovito pitaju za Hrvatsku jer su zainteresirani u stvarnosti vidjeti dalmatinske motive koje poznati slikar predstavlja u svojim radovima

'Sretan sam što moja djela povezuju američku i hrvatsku kulturnu scenu. Umjetnost nas zbližava bez riječi, ona ima snagu povezivanja, te sam stoga zahvalan svima koji su prepoznali moj trud da hrvatski identitet predstavim američkoj likovnoj publici. Ponosan sam što su večeras na okupu hrvatska i američka diplomacija, prijatelji iz iseljeništva, američki kolekcionari i galeristi jer ja godišnje naslikam najviše šest slika i svaka od njih ima mene cijeloga, kao čovjeka i umjetnika.'

Tim je riječima splitski slikar Zvonimir Mihanović komentirao svoju samostalnu izložbu u New Yorku otvorenu u utorak navečer u prestižnoj Forbes Galeriji pod nazivom 'Spokoj u Hrvatskoj'. Forbesovi, u svijetu poznati i kao kolekcionari umjetnina specijalizirani za slikarstvo 20. stoljeća, svakih nekoliko godina organiziraju izložbu posvećenu nekom svjetski priznatom umjetniku. Na red je došao Mihanović, čija dva djela već krase prostorije Forbesova poslovnog ureda na Broadwayu te salon superluksuzne jahte Highlander 5.

Mihanović je dobio priznanje u svijetu umjetnosti u 1978. godine kada je jedna od njegovih slika prikazana na Salon d’Automne u Grand Palais u Parizu na izložbi europskih umjetnika. Tom je slikom osvojio i nagradu Best of Show. Tada su glavni umjetnički kolekcionari prepoznali njegov rad te ga uveli na međunarodnu umjetničku scenu. Poznate galerije u Sjedinjenim Američkim Državama počele su promicati Mihanovićevu umjetnost i organizirati mu izložbe, uključujući i galerije u New Yorku, Chicagu, Palm Beachu, Beverly Hillsu i Aspenu.

Mihanović za američku likovnu scenu ima prepoznatljiv stil slikarstva, priznaju mu likovni kritičari, te posebno naglašavaju njegovo izražavanje suvremenog hiper-realizma, koji ga postavlja među najtraženije i najpriznatije umjetnike danas u svijetu.

Poznata američka kolekcionarka hrvatskog podrijetla Neda Young, koja posjeduje nekoliko Mihanovićevih djela, naglasila je da američki galeristi redovito pitaju za Hrvatsku jer su zainteresirani u stvarnosti vidjeti dalmatinske motive koje poznati slikar predstavlja u svojim radovima. Izložba Zvonimira Mihanovića na Manhattanu jedno je od najvažnijih kulturnih događaja u gradu koji uvijek bira među najboljim svjetskim umjetnicima i nudi im gostoprimstvo.

Izložena djela mogu se kupiti, a cijene se kreću od 180 do 280 tisuća američkih dolara, što Mihanovića svrstava u red najskupljih, ali i najprodavanijih hrvatskih umjetnika u svijetu.

Izložba ostaje otvorena do 16. veljače 2013. godine.