u Galeriji SC

Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2021. izložba diplomskih radova studenata Slikarskog odsjeka UMASA

27.06.2022 u 21:51

Bionic
Reading

Otvorenje izložbe diplomskih radova studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu 'Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2021.' održat će se utorak 28. lipnja u 20 sati u Galeriji SC. Izložba je otvorena do 9. srpnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati

Na izložbi će svoje radove predstaviti petero diplomanata iz klase docenta Vedrana Perkova: Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo i Ivona Pupačić. Teorijska mentorica svih diplomskih radova je docentica dr.sc. Blaženka Perica. Mentor Fotografije je izvanredni profesor Ivan Kolovrat. Premijerno je održana u Sveučilišnoj galeriji u Splitu (8. – 18. 3. 2022.), potom u Osijeku u Galeriji Knifer (13.. – 24. lipanj 2022.), a sada stiže u zagrebačku Galeriju SC. Izložba je dio programa obilježavanja 25. godišnjice osnutka Umjetničke akademije u Splitu, stoji u priopćenju.

'Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo i Ivona Pupačić recentno su diplomirali slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi profesora Vedrana Perkova. O stvaralačkim mogućnostima ove obećavajuće generacije umjetnika svjedoče dosadašnja skupna i samostalna izlaganja te umjetnički radovi koji su okosnica trenutne izložbe. Predstavljene autore zanimaju teme poput post-panoptizma (pomak sa nadzora i pojedinaca i 'javne sfere' na sveprisutni tehnologijski nadzor 'privatne' i svake druge 'sfere', ali bez prisutnosti ili uz dehumanizaciju subjekta kao njenog središta); 'metaverzuma' (ali kao metaslike – slike o slici – pa i neke vrste onoga što William John Thomas Mitchell naziva hiperikonom); polusvjesnog procesualnog slikarstva koje kroz medij crteža nanovo razotkriva slikovnu 'rešetku' (grid) i iluzionizam kojima 'fizička' slika nikako ne uspijeva umaći; i konačno, reprezentacije ili tumačenja specifičnih pojava u našemu društvu putem osobnih ikonografija ili 'likovnih semiotika'. (iz predgovora, Božo Kesić) 

_____________________________________________________________________________

Jedan od ciljeva Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije Split kontinuirano je predstavljanje studenata i njihovih radova najširem sloju publike. Osim na lokalnoj razini Slikarski odsjek djeluje i na nacionalnoj razini putem izložbi ili likovnih radionica, te drugim vidovima prezentacije ili kolaboracije s ostalim dionicima likovne scene. Jedan od vidova kolaboracije je i ova izložba koja je organizirana u suradnji s partnerima: Umjetničkom akademijom Osijek, odnosno Galerijom Knifer te Studentskim centrom Zagreb, odnosno Galerijom SC. Cilj je razviti  mrežu najmlađih aktera na umjetničkoj sceni, potaknuti razmjenu znanja, informacija i likovnih postignuća.

U ovogodišnjem projektu sudjeluje spomenutih pet diplomanata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije Split: Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo, i Ivona Pupačić.  Projekt je izuzetno važan zbog povezivanja gradova unutar Hrvatske kroz mladu umjetničku populaciju. Sadašnji studenti/diplomanti uskoro će biti nositelji i pokretači društvenih promjena te je bitno pružiti im uvjete za međusobno upoznavanje i povezivanje. U današnjem trenutku brze i virtualne izmjene podataka, potrebno je dati vremena i napraviti prostora za dublju i svrhovitu komunikaciju koja će jednog dana rezultirati vezama između gradova i ljudi, ali i njihovim zajedničkim prezentiranjem van tih granica.

Razmjena znanja i povezivanje mlade umjetničke scene unutar Hrvatske doprinijet će olakšavanju ulaska na domaću i inozemnu umjetničku scenu. Povezivanjem gradova i mladih unutar Hrvatske doprinosi se bogatstvu i raznolikosti kulturne i umjetničke scene, koja iz lokalnih okvira, ovim putem, postaje nacionalni projekt. Sudionici projekta dobit će detaljan uvid u aktualnu umjetničku scenu, njene sudionike, institucije... te samim time i mogućnost za kvalitetan nastavak profesionalnog djelovanja nakon završenog školovanja.