POGLEDAJTE IZLOŽBU

Slavni renesansni portreti od Donatella do Bellinija

20.02.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Njujorški Metropolitan donosi veliku izložbu renesansnih portreta. Među 160 izloženih slika djela su velikih umjetničkih imena poput Donatella, Botticellija te Giovannija Bellinija

Tijekom renesanse ponovno se probudio interes za individualno, u centru zanimanja našao se čovjek. U skladu s potonjom tezom ranu renesansu u Italiji mogli bismo nazvati razdobljem procvata portretizma.

U sklopu izložbe 'The Renaissance Portrait from Donatello to Bellini' njujorški muzej Metropolitan predstavlja neke od najznačajnijih stvaralaca toga vremena. Među umjetnicima čija djela su izložena su Donatello, Filippo Lippi, Botticelli, Verrocchio, Ghirlandaio, Pisanello, Mantegna, Giovanni Bellini i Antonello da Messina.

Tijekom razdoblja rane renesanse, umjetnici koji su stvarali u umjetničkim središtima poput Firence i Venecije stvorili su veličanstvene portrete ljudi iz svoje okoline, krenuvši od crkvenih i političkih vođa, pjesnika, kolega umjetnika do prikaza članova njihovih obitelji ili pak slavnih ljepotica.

Portrete su najčešće naručivali moćnici kako bi ovjekovječili čitave obitelji ili proslavili posebne prilike poput sklapanja brakova, stupanja na položaj i slično.

Za sve koji nisu u prilici uživo prošetati Metom, velik broj radova s izložbe dostupan je na stranicama muzeja.