U VARAŽDINU

Slavni moskovski ansambl otvara Barokne večeri

20.09.2013 u 14:12

Bionic
Reading

U Varaždinu 20. rujna započinju 43. varaždinske barokne večeri, čija je zemlja partner ove godine Ruska Federacija. Na svečanom koncertu otvorenja u 20 sati nastupit će moskovski ansambl Pratum Integrum, jedan od vodećih ruskih orkestara specijaliziranih za povijesno vjernu interpretaciju glazbe baroknog, kao i razdoblja klasicizma, na autentičnim instrumentima ili njihovim vjernim replikama

Orkestar je osnovan 2003. godine u Moskvi, a zanimljivo je da nosi naziv 'netaknuta livada', čime potvrđuje izvođenje širokog repertoara od često slabo poznatog, pa do neotkrivenog.

Ovi glazbenici iza sebe imaju brojna gostovanja, a snimili su i 15 nosača zvuka. U varaždinskoj katedrali na svečanom koncertu otvorenja pridružit će im se i ruska sopranistica Anna Gorbachyova i domaće varaždinske pjevačke snage - zbor varaždinske katedrale Cho rus angelicus . dok je umjetničko vodstvo koncerta povjereno Dmitryu Sinkovsyom, baroknom violinistu, dobitniku brojnih nagrada na međunarodnim glazbenim natjecanjima i stalnom suradniku vodećih svjetskih baroknih orkestara.

Na svečanom koncertu otvorenja očekuju se brojni gosti, veleposlanici i predsjednik države Ivo Josipović. Nakon koncerta uslijedit će 'otvoreni' dio proslave početka barokne svečanosti, a organizatori su pripremili posebno atraktivan program na glavnom varaždinskom trgu, Korzu, na kojem će se u 21.30 spojiti tradicija s modernom tehnologijom. U 12 dana festivala bit će održano 18 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu te još deset koncerata od Belca do Osijeka, u Sloveniji, pa do Bratislave i Beča, u kojima će i nakon službene dodjele festivalskih nagrada biti održani koncerti u reprezentativnim prostorima.

Publika će imati jedinstvenu prigodu poslušati djela rane ruske glazbe, a većina će ruskih ansambla prvi put doći u Hrvatsku. Izvodit će se djela od novosibirskog baroka, čak i pjesme švedskih zatočenika koji su bili u Sibiru, do prve višeglasne duhovne glazbe koju je Rusija imala.

Posebno će biti zanimljiv nastup zbora Ruske patrijaršije koji stiže u Varaždin s djelima rane ruske glazbe koja će publiku ostaviti bez daha. Iz Rusije u Varaždin dolaze i glazbenici Telemann consorta, Insula magicae, Solisti Katerine Velike, ansambl Musica Antiqua Russica, a zanimljiv će biti i koncert svjetski poznatog lutnjista Edina Karamazova