EUROPSKA TURNEJA

Slavni kineski pijanist Li Yundi u Lisinskom

10.03.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Glasoviti kineski pijanist Li Yundi gostovat će u utorak u Zagrebu, gdje će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvesti program Frederica Chopina, Roberta Schumanna i Ludwiga van Beethovena.

Slavu mu je donijela pobjeda na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Frederic Chopin u Varšavi 2000., kada je imao samo 18 godina, kao najmlađemu, prvome kineskome pijanistu i prvome kojemu je nakon 15 godina dodijeljena prva nagrada na tome natjecanju.

Ta ga je pobjeda lansirala u sam svjetski vrh, osigurala mu suradnju s nizom istaknutih svjetskih orkestara i dirigenata te nastupe u brojnim prestižnim dvoranama Azije, Europe i Amerike, od newyorškog Carnegie Halla, preko Royal Festival Halla u Londonu, bečkog Musikvereina, do Salle Pleyel u Parizu i Mariinsky Concert Halla u Sankt Peterburgu.

Njegovu popularnost potvrđuje milijun prodanih CD-ova, kao i vojska od 14,5 milijuna pratitelja na kineskoj verziji Twittera – Weibou.

U Zagreb dolazi u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, u sklopu velike europske turneje koja od veljače do travnja obuhvaća 25 europskih gradova.

Za program svojeg prvog zagrebačkog recitala odabrao je dva Nocturna iz op 9. Frederica Chopina, Fantaziju u C-duru Roberta Schumanna i dvije sonate Ludwiga van Beethovena: Appasionatu i Mondschein.