RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA

Skulpture Vojte Braniša u Gliptoteci HAZU

03.03.2010 u 08:56

Bionic
Reading

U Gliptoteci HAZU večeras je otvorena retrospektivna izložba akademskog kipara i likovnog pedagoga Vojte Braniša (1893.- 1983.), a predstavljeno je 50-ak skulptura među kojima su većinom portreti, kipovi sakralne tematike, ženski aktovi, nekoliko autoportreta, raspela i drugi motiv

Kipovi su izrađena u bronci, drvu, a većinom u sadri.

Autorica izložbe je viša kustosica Gliptoteke Vesna Mažuran-Subotić.

Vojta Braniš u povijesti naše likovne umjetnosti poznat je i po jaslicama u vlasništvu crkve sv. Blaža što ih je umjetnik izradio iz obojenog voska 1915. godine.

Braniš je rođen u Moravskoj, a s roditeljima se 1906. preseljava u Hrvatsku. Izučavao je dekorativno-kiparski zanat na Obrtnoj školi u Zagrebu od 1906. do 1909. godine.

Studira kiparstvo na tadašnjoj Privremenoj višoj školi za umjetnost i obrt od 1911. do 1915. kod profesora Roberta Frangeša Mihanovića.

Nastavlja se usavršavati 1919. u Pragu, a potom godinu dana kasnije u Beču.

Kako ističe autorica izložbe Vesna Mažuran- Subotić rad ovog umjetnika, odnosno njegovo kiparsko djelovanje isprepleteno je s pedagoškim radom, postavljanjem izložaba, osnivanjem raznih udruga i radionica za domaću umjetnost i kućnu radinost te pisanjem.

Radove uglavnom nije signirao niti je vodio evidenciju kamo odlaze pa se njihova sudbina može pratiti prema fotografijama koje su poslužile i za ovu izložbu.

Vojta Braniš dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i dva Grand prixa na Svjetskim izložbama u Parizu ii New Yorku.

Osim što je bio vrstan kipar ostao je zapamćen i kao cijenjen likovni pedagog i dugogodišnji direktor Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu gdje će ostati do umirovljenja 1958.

Izložena djela su iz fundusa Gliptoteke HAZU, Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba, te iz nekoliko privatnih zbirki među kojima i umjetnikove obitelji.

Izložba je otvorena do 19. ožujka.