ODJEĆA ZA ATLETE

Skulpture golih muškaraca nepoželjne u Kataru

29.04.2013 u 15:18

Bionic
Reading

Kako ne bi vrijeđale posjetiteljice Muzeja QOSM (Qatar Olympic & Sports Museum) u Dohi, grčke skulpture nagih muškaraca izložene su ogrnute u platno što je dovelo do kulturnog sukoba na relaciji Katar - Grčka

Što znači 'kulturni sudar dviju zemalja', pokazale su svojim primjerom Grčka i Katar.

Grčki ministar kulture Costas Tzavaras prilikom svog posjeta Dohi, prijestolnici Katara, obišao je izložbu posvećenu Olimpijskim igrama, na kojoj su bile izložene vrijedne grčke skulpture u ponešto izmijenjenom izdanju.

Centralne eksponate, nage skulpture mladića iz arhajskog razdoblja Grčke i atlete iz rimskog razdoblja, zatekao je odjevene u tkaninu kako ne bi vrijeđale posjetiteljice te izložbe.

'U društvu u kojemu postoje određeni zakoni i tradicija, skulpture golih muškaraca mogle bi šokirati posjetiteljice', stoji u priopćenju Muzeja QOSM (Qatar Olympic & Sports Museum).

Iako je u medijima kazao kako posve razumije i poštuje tamošnje zakone, grčki ministar kulture Tzavaras nije mogao prihvatiti da skulpture ne budu izložene u izvornom obliku te su vraćene u Nacionalni arheološki muzej u Ateni.

'Riječ je o značajnim umjetničkim djelima i estetski je bilo pogrešno ogrnuti ih tkaninom', kazao je Tzavaras.