UJEDINJENI FREELANCERI

Sindikat nezavisnih profesionalaca okupio 650 članova u par dana

15.10.2014 u 10:45

  • +8

Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Bionic
Reading

'Nezavisni, ali ujedinjeni', slogan je Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca, neprofitne udruge koja je nastala s ciljem kreiranja, održavanja i promicanja zdravog profesionalnog ekosustava za sve nezavisne profesionalce koji posluju u Hrvatskoj

Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca nastalo je iz inicijative Coworking Croatia, a kroz koju se u godinu dana djelovanja pokazala potreba za udruženjem koje okuplja nezavisne profesionalce (freelancere).

'Suvremeni smo tip sindikata baziran na vrijednostima suradnje, otvorenosti, zajedništva, pristupačnosti i održivosti. Svojim programima želimo pružiti operativnu i pravnu podršku, platformu za edukaciju i profesionalni razvoj, kanale za samopromociju, umrežavanje i poslovne prilike te cjenovno pristupačnu, reprezentativnu i društveno integriranu uredsku infrastrukturu za svakodnevni rad i/ili sastanke s poslovnim suradnicima i klijentima', piše na njihovoj stranici

Matiju Raosa, predsjednik HDNP-a, upitali smo tko su inicijatori osnivanja društva.

'HDNP je osnovan u ožujku 2013. godine. Projektni tim trenutačno tvore Karla Andrić, Damjan Uzelac, Tena Rebernjak, Matea Gracin, Tibor Keser, Mario Janković, Bojan Kanižaj, Ines Izdžaković, Marija Fitzhugh i Maja Dujlović.

HDNP djeluje i kao dio Europskog freelance pokreta te surađujemo s Europskim forumom nezavisnih profesionalaca', kazao je Raos te objasnio kako im zasad ide 'umrežavanje' te kakve povratne informacije imaju.

'HDNP ne kategorizira primarno članove prema profesijama, već prema zajedničkim potrebama, problemima i interesima. Težište stavljamo na traženje kvalitetnog pravnog statusa i zaštitu, umrežavanje, edukaciju, podršku u poslovanju i održivost svakog nezavisnog profesionalca (freelancera) u Hrvatskoj.

Zadovoljni smo jer se u nekoliko dana kampanje, koja je aktivna na društvenim mrežama, HDNP-u priključilo više od 650 članova, a informaciju o društvu te besplatnom upisu želimo dostaviti još većem broju ljudi. Hrvatski freelanceri moraju znati da nisu sami i da dijele probleme s mnogo ljudi.'

O ciljevima smo razgovarali i s Karlom Andrić, članicom projektnog tima koja je zadužena i za odnose s javnošću.

'HDNP-ov je glavni cilj samoodrživo poslovanje nezavisnih profesionalaca. Zato su naši programi fokusirani na kreiranje platformi koje će freelancerima pružiti priliku za pravnu zaštitu, pravno i knjigovodstveno savjetovanje, samopromociju, servise za lakše poslovanje i praćenje financija, očuvanje ugleda nezavisnih profesionalaca, zaštitu interesa članova... Naša je logika bazirana na pristupu 'članovi za članove', odnosno na mogućnosti za prenošenje znanja i iskustva te dodatne zarade.

Sada radimo na aktivnostima koje su podijeljene u tri faze: do početka studenog želimo okupiti što veći broj članova kako bismo javnosti mogli skrenuti pozornost na potrebu za podrškom freelancera koji djeluju u Hrvatskoj.

Zatim tu je odlučivanje o prioritetnim projektima/rezultatima udruge te organiziranje događanja Fun(d)raizer u Zagrebu: online prikupljanje donacija kako bi se osigurala minimalna sredstava potrebna za kretanje u realizaciju prioritetnih projekata te organiziranje serija panela 'Freelance razgovori' na kojima će članovi HDNP-a uz pomoć stručnjaka iz različitih područja raspraviti o konkretnim problemima i rješenjima', zaključuje Andrić.