IZLOŽBA SLAVNOG ARHITEKTA

Sin Ive Vitića: 'Malo je divljao i slikao sve što mu padne na pamet'

15.04.2016 u 14:29

Slikarski opus arhitekta Ive Vitića

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto/Damir Fabijanić

Bionic
Reading

U Oris - Kući arhitekture u Zagrebu otvara se ove subote s početkom u 19 sati izložba slikarskih radova slavnog hrvatskog arhitekta Ive Vitića. Ulaz na izložbu besplatan je za sve posjetitelje, a traje do 1. svibnja

U godini u kojoj se obilježava 30. obljetnica umjetnikove smrti izložba će predstaviti 30-ak Vitićevih radova, među kojima i 15-ak radova predstavljenih prije dvije godine na izložbi 'Pejzaži' u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku.

Iako je većina izloženih radova iz razdoblja od 1949. do 1989. godine, izložba nudi presjek svih Vitićevih stilova i tehnika iz svih razdoblja, uključujući najraniju sliku nastalu kada je imao 15 godina.

Bit će postavljen i Bernardijev stol na kojem će se moći vidjeti Vitićevi alati koje je koristio prilikom slikanja, čak i komad akvarel papira koji je koristio kada je slikao po kiši na westminsterskom mostu.

'Bit će slika Mostara, Slavonije, Dalmacije... Prikazat će se slike svih njegovih stilova, od klasičnog stila i impresionizma do kubizma, na primjer kubistički portret stare i akt moje tete koja je zelena kao trava, čempres green, kako ja to zovem. On je malo divljao, slikao je sve što mu padne na pamet', prokomentirao je za tportal Gino Vitić, Ivin sin i suvremeni hrvatski slikar.

'Velik dio njegovih radova nastao je po sjećanju. Skicom bilježi trenutke: olovkom, flomasterom, nekad čak kistom i bojom, kao u Londonu, u kojem se našao u potrazi za brodom. Ti trenuci nisu tu da bi ih se samo pospremilo i arhiviralo, nego im se Vitić ponovo vraća, pružajući im svoju potpunu pozornost i neki novi život dok ih pretvara u slike. Jedanput, dvaput, koliko god puta treba. Opušteno i neopterećeno, nepretenciozno vježba um, oko i ruku na motive a života koji ga okružuju, motivima života kakav živi u njegovu sjećanju', stoji u katalogu izložbe.

Ivo Vitić (1917.-1986.) jedan je od stvaratelja hrvatske poslijeratne moderne, autor čijim su se djelima inspirirale mnoge generacije arhitekata i studenata arhitekture sve do današnjih dana. Među prvim su značajnijim Vitićevim projektima bili Pionirski grad u Granešini kod Zagreba krajem 40-ih te rekonstrukcija arhitektonskog bloka između Poljane i crkve sv. Frane u Šibeniku i tvornica Jugovinil. U Zagrebu su njegovi najpoznatiji radovi stambeni kompleks u Laginjinoj i Vojnovićevoj te zgrada političkih organizacija na Prisavlju – poznata Kockica, za koju je dobio nekoliko nagrada i koja je 35. najviši neboder u Hrvatskoj. Također je bio jedna od rijetkih osoba s poluprivatnim arhitektonskim biroom u vrijeme Jugoslavije.

Pokrovitelji izložbe su Grad Zagreb i Grad Šibenik, rodno mjesto Ive Vitića.