PREDSTAVLJANJE FINALISTA

Sibila Petlevski: 'Istina je ušminkana poviješću koju pišu pobjednici'

21.06.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Među ovogodišnjim finalistima književne nagrade roman@tportal.hr je i Sibila Petlevski sa svojim drugim romanom 'Bilo nam je tako lijepo' iz trilogije 'Tabu', iz koje je prvi roman 'Vrijeme laži' već nagrađen tportalovom nagradom

Lik Viktora Tauska upoznali smo prije par godina kroz nagrađeni roman Sibile Petlevski, a o njemu, kao i društveno-povijesnim okolnostima prošlog stoljeća, čitamo i u novom, drugom dijelu njezine trilogije koji je ušao među pet finalista nagrade roman@tportal.hr.

U razgovoru za tportal Sibila Petlevski osvrnula se na aktualnu političku situaciju, pričala je o manipulaciji istinom kroz povijesne knjige, o pripadanju i nepripadanju, zatvorenosti hrvatske kulture, a kroz roman je pojasnila potragu za nekonvencionalnim oblicima sreće.

Razgovor s autoricom snimali smo u autentičnom ambijentu vremena radnje romana, prekrasnoj i očuvanoj palači Gvozdanović u zagrebačkoj Visokoj ulici. Riječ je o gornjogradskoj palači koja svojim reprezentativno opremljenim stambenim prostorom s vrtom prema Tuškancu, vrijednim ostvarenjem vrtne arhitekture, čini jedinstven primjer povijesnog ambijenta sačuvanog u cijelosti te svjedoči o kulturi stanovanja i življenja na zagrebačkom Gornjem gradu krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO: