KNJIŽEVNOST NA INTERNETU

Shakespeare i Biblija najtraženiji na Googleu

26.05.2013 u 08:35

Bionic
Reading

U proteklih mjesec dana na najvećoj internetskoj tražilici Google najtraženiji je pisac bio William Shakespeare, dok je od knjiga najviše korisnika utipkalo riječ 'Biblija'

Internetski gigant Google ovoga tjedna predstavio je novu i poboljšanu verziju praćenja 'top trending books', dakle najtraženijih knjiga, a i sada se može u mjesečnom intervalu pogledati i koje je najtraženije književno ime na internetu. Proteklog mjeseca je tu čast imao slavni engleski dramatičar William Shakespeare, koji je bio najtraženiji na Googleu, dok je najtraženija knjiga na tzv. TopCharts 'Biblija'.

Nakon Shakespearea se na Googleu najviše ukucavalo 'Anne Frank', dok je na trećem mjestu Edgar Allan Poe, kojeg slijedi nobelovac Ernest Hemingway, a nakon njega omiljeni autor dječijih knjiga Dr. Seuss. Od šestog do desetog mjesta su Mark Twain, Robert Frost, Stephen King, Charles Darwin i ideolog komunizma Karl Marx.

Među traženim knjigama se, osim 'Biblije', izdavaja 'Veliki Gatsby' na drugom mjestu, zahvaljujući i filmskoj ekranizaciji s Leonardom Di Capriom koja upravo igra u svjetskim kinima, a slijede ga 'Igre gladi', neizbježna 'Pedeset nijansi sive', Tolkienov 'Gospodar prstenova', 'Romeo i Julija', dok je na desetom mjestu najtraženijih knjiga na Googleu u proteklih mjesec dana distopijski klasik '1984' Georgea Orwella.

Treba napomenuti da će nove Googleove top liste imati utjecaj i na nakladničku industriju, kao i marketing.