ULAZ BESPLATAN

Šesti Ganz novi festival istražuje bijes u SC-u

21.09.2016 u 17:29

Bionic
Reading

Međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival u svojem se šestom izdanju održava u zagrebačkom Studentskom centru od 13. do 16. listopada kao 'Pobješnjeli Ganz', čiji će fokus biti na istraživanju bijesa kroz ples, pokret, glas i smije

Kako se ističe u najavi, pod krilaticom 'Bjesniti je legitimno', svima koji žele doznati što je Black Yoga Screaming Chamber i kako vrištanje utječe na psihofizičko stanje, što je primamljivo u elektronskoj metal operi, te kako se bezbolno osloboditi bijesa, festivalski će program priuštiti četiri dana besplatnih kazališnih i plesnih performansa, predstava, umjetničkih instalacija, radionica i beskompromisnih DJ plesnih večeri.

U glavnom i off programu festivala nastupit će hrvatski, europski, libanonski, islandski, i australski umjetnici, Adriana Josipović, DJ, Osobna!, Edo Maajka, Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson, Enesa Mahić, Kristoff K. Roll, Live band Karaoke, Lotte van den Berg & Daan ’t Sas, María Jerez, Cuqui Jerez, Eva Badanjek, Ivan Penović, Matea Bilosnić, Martina Zelenika & Sara Ercegović, Miro Župa, Nataša Rajković, Nenad Kovačić, Rabih Mroué, Roberta Milevoj, Zrinka Užbinec, Matija Ferlin & Bojan Gagić, Rosalind Crisp & Bo Wiget te Saša Božić.

Posjetitelje očekuje i zvukovni teatar sound art dua Kristoff K. Rolla, koji će ih odvesti u svijet snova i šumova; cijeli niz razgovornih tehnika raznih kultura 'Building Conversation' kazališne umjetnice Lotte van den Berg, te dva multimedijska rada Rabiha Mrouéa, redatelja i glumca iz Beiruta čiji su radovi predstavljeni diljem svijeta.

Australska umjetnica Rosalind Crisp, zajedno sa švicarskim kompozitorom i glazbenikom Bo Wigetom, predstavit će glazbeno plesnu izvedbu 'Crisp & Wiget' u Francuskom paviljonu, a hrvatske plesne snage Roberta Milevoj i Zrinka Užbinec premijerno će izvesti plesni projekt 'U očima'.

Pobješnjeli Ganz donosi i nekoliko radionica na temu bijesa: 'Extravagant furies' kazališne izvođačice Adriane Josipović o tome kako istjerati negativne emocije na površinu; 'Metal Yoga Screaming Workshop' islandske umjetnice Erne Ómarsdóttir, namijenjenu ljubiteljima hakirane yoge, te 'Rage dance', na kojoj će life coachEnesa Mahić pokazati kako istražiti svoju osobnu povijest kroz ples, pokret i tjelesno orijentirane psihoterapeutske vježbe.

Kroz radionicu 'Ganz nove pjesme' polaznike će provesti legenda hip hop scene Edo Maajka, a s priznatom kazališnom autoricom Natašom Rajković proći će kroz sve faze razvoja umjetničkih projekata.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane i da se prijave na natječaj za Ganz kritičare. Kritike će biti honorirane a bit će objavljene na internetskoj stranici festivala ganznovi.sczg.hr te u festivalskom Biltenu, koji će se za vrijeme trajanja festivala moći pronaći u Savskoj 25

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.