FORBESOVA LISTA

Saznajte tko su najbolje plaćeni pisci na svijetu ove godine

04.08.2016 u 14:10

Bionic
Reading

Američki časopis Forbes objavio je svoju godišnju listu najbolje plaćenih književnih autora. Na prvom mjestu za 2016. je američki hitmejker James Patterson, a među onim piscima koji su ove godine zaradili milijune nalaze se i J. K. Rowling, Stehen King i John Grisham

James Brendan Patterson, američki majstor krimića koji je u svojoj dugoj karijeri prodao 300 milijuna primjeraka knjiga diljem svijeta, i u 2016. godini je pisac koji se može pohvaliti s najvećom zaradom - čak 95 milijuna dolara! Drugi na Forbesovoj listi je autor popularnog dječjeg serijala ‘Diary of a Wimpy Kid’ Jeff Kinney s 19,5 milijuna, a treća je J. K. Rowling s 19 milijuna dolara.

Četvrti je po zaradi autor pravnih trilera John Grisham s 18 milijuna, a iza njega je majstor horora Stehen King s 15 milijuna dolara. Jednak iznos zaradile su kraljice ljubića Nora Roberts i Danielle Steel, a iza njih je  s 14 milijuna E. L. James, autorica bestselera ‘Pedeset nijansi sive’.

Deveto mjesto s 10 milijuna dijele Veronica Roth i John Green, hitmejkeri u žanru književnosti za mlade, te nova na listi Paula Hawkins, čiji je prvijenac ‘Djevojka u vlaku’ postao svjetski bestseler prošle godine i još se fantastično prodaje. Kako za koji mjesec dolazi i filmska adaptacije ove knjige u kina, nema sumnje da će Hawkins i dalje odlično zarađivati.

Devet i pol milijuna dolara su pak zaradili George R. R. Martin, Dan Brown i Rick Riordan, javlja Guardian.