'CUSTOM MADE' ANE HORVAT

Sastavite svoju idealnu partnericu

08.04.2010 u 10:33

Bionic
Reading

Nakon simulacije plastične operacije kojom je osvojila prvu nagradu 'T-HTnagrada@msu.hr' 2008. mlada umjetnica Ana Horvat u novoj izložbi vraća se lutkama i korekcijskim operacijama

Posjetitelji galerije bit će glavni akteri izložbe

Novom izložbom pod nazivom 'Custom made' akademska kiparica Ana Horvat nastavlja s promišljanjem i razrađivanjem teme estetskih operacija. I ovaj put u centru njenog interesa nalazi se žensko tijelo i današnji, ponešto iskrivljeni ideali ljepote te sveprisutna želja za njihovim dostizanjem.

Kao i u prvonagrađenom video radu s izložbe 'T-HTnagrada@msu.hr' iz 2008. pod nazivom 'Prije i poslije', gdje je simulirala plastične operacije na krpenim lutkama ironizirajući tako pošast televizijskih prikazivanja korekcijskih operacija, i njena nova izložba bavi se tjelesnim transformacijama.

Bit će izloženi sašiveni dijelovi ljudskih tijela od platna, poput krpenih igračaka, u prirodnoj veličini. 'Radi se o nogama, rukama, glavama, trupovima i dojkama. Svi su boje puti, ali u raznim tonovima i raznih veličina i oblika – u smislu nekih općenitih stereotipa', kazala je Horvat za tportal.hr i dodala da je na projektu radila posljednja tri mjeseca.

Svi dijelovi imaju trakice kojima se mogu povezivati u cjelovita tijela, a posjetitelji će moći birati i sastaviti ženu kakva im se sviđa: vitku, debeljuškastu, visoku, nisku, dlakavu, plavušu ili crnku.

Izložba je svojevrsna igra na temu biranja savršenog partnera, u ovom slučaju savršene žene, kroz koju svatko dobiva priliku suočiti se s vlastitim ukusom, željama ili pak nastranostima i projekcijama sebe samih i vlastitih nezadovoljstava.

'Iako svi imamo neki ideal što nam je lijepo i što nam je privlačno, sve je to površan pristup ljudskim odnosima', kazala je umjetnica za tportal.hr.

Ana Horvat

Horvat je dodala da je prvenstveno zanima bizarna situacija u kojoj će se ljudi igrati krpenim replikama dijelova ljudskih tijela te očekuje da će biti veselo i zabavno, ali ujedno diskretno, groteskno i neprirodno.

Tako intervenirajući u radove, posjetitelji će postati koautori izložbe, što cijelom projektu daje karakter performansa namijenjenog vježbanju kreativnosti, no i britkoj kritici društva, već karakterističnoj za umjetničino stvaralaštvo.

Izložba 'Custom made' otvara se 14. travnja, a može se pogledati do 5. svibnja u Galeriji Događanja u sklopu Kulturnog centra u Peščenici.