ljeto u kinu europa

Šahovski Mozart iz Norveške i poljska ljubav nakon komunizma

12.07.2017 u 15:02

Bionic
Reading

Na redovni program zagrebačkog kina Europa stižu dva nova filmska osvježenja, poljska drama 'Sjedinjene države ljubavi' o padu komunizma kroz intimne portrete četiri žene te 'Magnus - šahovski Mozart', dokumentarac o neobičnoj i brzoj putanji do vrha mladog šahovskog velemajstora Magnusa Karlsena

Agati je privlačan svećenik te ga potajno promatra. Iza je učiteljica koja je u dugogodišnjoj vezi s oženjenim liječnikom. Profesorica ruskog jezika Renata želi blizak odnos s mladom susjedom Marzenom koja predaje sport i ples, dok Marzena sanja o svjetskoj manekenskoj karijeri. Glavne su to junakinje poljske drame 'Sjedinjene države ljubavi', veoma zapažene na ovogodišnjem Berlinalu, u kojoj redatelj Tomasz Wasilewski, o padu komunizma i pronalasku svoga mjesta u novom poretku govori kroz četiri veoma intimne priče.

Magnus Carlsen postao je šahovski velemajstor sa svega 22 godine, a dokumentarac Benjamina Reeja 'Magnus - šahovski Mozart', kroz velik broj arhivskih i kućnih snimaka, prati taj njegov strelovit uspon do vrha.

Uz to, ovogodišnji ljetni ciklus Propustili ste, pogledajte donosi preko 80 filmskih naslova koji su prikazivani tijekom godine, od šarmantne dramedije 'Toni Erdmann' preko suvremenog mjuzikla 'La La Land' i Oscarom nagrađene meditacije o identitetu 'Moonlight' pa do nekonvencionalnih biografskih filmova 'Neruda' i 'Jackie' hvaljenog latinoameričkog redatelja Pabla Larraina. Od ostalih naslova tu su i psihološki trileri 'Elle' i 'Sluškinja', potom jedan od najkontroverznijih filmova godine 'Neonski demon' te poetični art film 'Paterson' kultnog njujorškog filmaša Jima Jarmuscha.

Većina ovih filmova, točnije oni koji su nastali izvan engleskog govornog područja, prikazuje se i uz titlove na engleskom jeziku svakog utorka i četvrtka u sklopu ljetnog programa 'Subtitled T-days'. Riječ je o ljetnoj verziji redovnog programa 'Subtitled Tuesdays' koji, kao odgovor na potrebe sve brojnije inozemne publike, na veliko platno kina Europa svakog utorka donosi filmove s dvojezičnim (hrvatsko-engleskim) titlovima. U sklopu 'Subtitled T-days' prikazuju i tri hvaljena hrvatska filma: korporacijski dokumentarac 'Gazda' Darija Juričana, festivalsku uspješnicu 'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić i božićnu priču 'Sve najbolje' Snježane Tribuson.

Kino Bibijada, program kina Europa namijenjen dječjoj publici, i ovoga ljeta, svake srijede i nedjelje nudi filmske naslove besplatno. Sljedeći na redu su 'Mali gangster', komedija o odnosu oca i sina, bajkovita 'Anka', novi nastavak hit-serijala o pustolovinama Koka i njegove družine 'Uzbuna na Zelenom Vrhu' i svima omiljeni animirani junak 'Tikvica' rađen tehnikom stop-animacije.

Tu je i program kratkih igranih i animiranih filmova 'Moj prvi odlazak u kino', namijenjen najmlađoj publici uzrasta 3+, u sklopu kojeg se prikazuju filmovi s Animafesta 2017. te odabrani naslovi iz serije 'Mišo i Robin'.