NAGRADA VUKOVARU

Ružica Marić: Hrvatski muzeji ne zaostaju za svjetskim trendovima i vrijednostima

11.04.2016 u 12:08

Bionic
Reading

Europska nagrada "Silletto" koju je osvojio vukovarski Gradski muzej svečano je proslavljena u nedjelju navečer u Dvorcu Elz, a ravnateljica Ružica Marić istaknula je da hrvatski muzeji nimalo ne zaostaju za svjetskim muzejskim trendovima i vrijednostima.

Nakon što smo boravili u San Sebastianu i vidjeli prezentacije muzeja kandidiranih za Europski muzej godine, vidjeli smo jasno kako hrvatski muzeji nimalo ne zaostaju za svjetskim muzejskim trendovima i vrijednostima koje muzeji inače promoviraju, izjavila je ravanteljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić pošto je u prostore Gradskog muzeja unijela nagradu Silletto kojom je Europski muzejski forum nagradio vukovarski Muzej za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzejske ustanove.

"Bila je to prilika da se i sami možemo uspoređivati jedni s drugima jer smo slušali sjajne prezentacije najčudesnijih i najljepših muzeja koji su nastali u poljednje dvije godine. Kada smo radili naš stalni postav bili smo okrenuti našim aktivnostima i potrebama pa smo moguće malo i izgubili relaciju prema onome što se događa u svijetu kada je u pitanju muzeologija, ali sada vidimo da smo tu i da radimo vrlo dobro", rekla je Ružica Marić.

Po njezinim riječima, kada je riječ o predstavljanju vukovarskog Muzeja, članove prosudbene komisije najviše je oduševila snaga i entuzijazam koji je ta muzejska ustanova iskazala kroz protekle godine kao i eneregija s kojom su vukovarski muzealci utjecali na kulturni život u gradu Vukovaru, pogotovo u vremenu nakon ratnih razaranja.
U dvorani Dvorca Eltz, u kojem se nalazi smješten Gradski muzej Vukovar, ravnateljicu Ružicu Marić dočekali su i srdačno joj čestitali brojni Vukovarci, aktivno uključeni u kulturni život grada te bivši i sadašnji djelatnici Muzeja osnovanog 1948. godine, a gotovo potpuno uništenom tijekom ratnih razaranja Vukovara 1991. godine. Nakon obnove, započete 2005. godine, stalni postav Muzeja otvoren je 2014. godine.

Na svečanosti izbora Europskog muzeja godine za 2016., koja je u subotu navečer održana u španjolskom gradu San Sebastianu, Gradski muzej Vukovar nagrađen je nagradom "Silletto" za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzejske ustanove. Europskim muzejom godine za 2016. godinu proglašen je varšavski muzej Polin – Muzej povijesti poljskih Židova.

Vukovarski Gradski muzej se za nagradu Europskoga muzeja godine kandidirao u svibnju prošle godine na natječju Europskoga muzejskog foruma zajedno s još 48 muzeja iz 24 europske zemlje, a uz vukovarski muzej iz Hrvatske je nominiranima bila i “Ivanina kuća bajki” iz Ogulina.