dubrovačke ljetne igre

Ruždjak Podolski: Program 74. DLJI sačinjen pravom ljudskom sinergijom

30.06.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI) Dora Ruždjak Podolski izjavila je danas kako 74. izdanje festivala, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, donosi program koji je sačinjen pravom ljudskom sinergijom, jer festival čine ljudi

Ruždjak Podolski je na konferenciji za medije u atriju dubrovačke palače Sponza istaknula kako glazbeni program donosi značajna imena, a dramski čak četiri premijerna naslova te dodala kako festival nije izgubio svoju specifičnu ambijentalnost.

'Uzet ću primjer parka Gradac, gdje je scena postavljena s gradom i tvrđavom Lovrjenac u pozadini. To je nova ambijentalna lokacija. Uz malo truda tako se može promišljati ambijentalnost. Park Muzičke škole nije izgubljen, već privremeno nije u funkciji. A vjerujem da bi se, u pravovremenom dogovoru s gradskom upravom, kao lokacija mogla koristiti i Gundulićeva poljana. Jako je važno biti okretan s vremenima koja dolaze', izjavila je intendantica Ruždjak Podolski.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je da će i ove godine festival pratiti promišljanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Igara, ali i komentari jesu li ili ne Igre i danas 'dubrovačke'.

'Naravno da jesu dubrovačke i da će tako ostati. Veseli interes sugrađana jer je to potvrda da oni žive s Igrama. Drago mi je da se na program vraća Kazalište Marina Držića, kako bi Dubrovnik potvrdio da ima što pokazati', rekao je Franković.

  • +9
Konferencija za medije povodom otvaranja 74. Dubrovačkih ljetnih igara Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Županijska pročelnica za poslove župana Žaklina Marević program je ocijenila kvalitetnim u okviru želje i mogućnosti vodstva Igara. 'Time pokazujete da želite zadržati kvalitetu, ali i zadržati tradicionalnu publiku te odgojiti nove generacije mlade publike', rekla je Marević.

Ravnateljica Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo Bogdanović istaknula je kako ovogodišnji proračun festivala iznosi milijun i 736 tisuća eura, što je 30 posto više nego lani, jer je Grad Dubrovnik svoju potporu vratio na predpandemijski iznos.

'Polako se financijski vraćamo, a to uz puno truda i rada donese kvalitetan i bogat program. Uz tradicionalne sponzore, ove godine smo stekli i tri nova. To nam je važno radi stjecanja vlastitih sredstava, jer nas se uvijek pita koliko smo ovisni o proračunu', izjavila je Medo Bogdanović.

Dodala je kako trošak smještaja, zbog izgradnje dubrovačkog studentskog doma i sponzorstva velikih hotelskih kuća, nije veliko opterećenje za proračun DLJI te iznosi 10 posto ukupnih troškova.

Uz stihove 'Himne slobodi' i podizanje zastave Libertas 74. Dubrovačke ljetne igre svečano će biti otvorene 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha, u režiji Saše Božića prema scenariju koji potpisuje zajedno s Natašom Dangubić. U pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija nastupit će Akademski zbor Pro Musica Mostar, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor i Zbor Blasius, a uz Festivalski dramski ansambl i studente glume akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu i Splitu nastupit će i Folklorni ansambl Linđo te Plesni studio lazareti.

Tijekom 47 festivalskih dana na različitim ambijentalnim lokacijama grada bit će izvedeno gotovo 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.