U TOVARNIKU

Rodna kuća Antuna Gustava Matoša u očekivanju odluke o dražbi

17.02.2018 u 14:08

Bionic
Reading

Rodna kuća književnika Antuna Gustava Matoša, središnje figure hrvatske moderne, koju je 2002. godine kupio Ogranak Matice hrvatske iz Tovarnika kako bi izgradio kulturni i spomenički centar, mogla bi uskoro završiti na dražbi iako su za nju zainteresirani sudionici višegodišnjeg spora, Društvo Antuna Gustava Matoša i Matica hrvatska te Ministarstvo kulture, koje također nudi rješenje

Riječ je o višegodišnjem prijeporu koji je rezultirao sudskim sporovima između Matice hrvatske i njezina negdašnjeg Ogranka u Tovarniku, iz kojega je još 1998. godine potekla ideja o uređenju rodne kuće Antuna Gustava Matoša kako bi se u njoj otvorila Matoševa spomen-soba i Hrvatska čitaonica.

Kako je Matoševa rodna kuća tada bila u vlasništvu Družbe sestara Kraljice Svijeta, središnjica Matice hrvatske podigla je 2002. zajam od 26.884 eura u korist Ogranka u Tovarniku kako bi on postao njezin vlasnik uz obvezu da u obrocima vrati cjelokupni dug. Kako Ogranak u Tovarniku nije vraćao dug, središnjica Matice hrvatske pokrenula je 2004. godine sudsku tužbu.

U svibnju 2005. odlukom Izvanredne skupštine tovarničkog Ogranka Matice hrvatske u tom je mjestu osnovano Društvo Antuna Gustava Matoša. Darovnim ugovorom u srpnju te godine Ogranak MH darovao je Matoševu rodnu kuću Društvu koje postaje njezinim vlasnikom i nastavlja projekt spomen-kuće.

Društvo Antuna Gustava Matoša osnovano je tri mjeseca prije nego što je središnjica Matice Hrvatske ugasila tovarnički Ogranak, nakon stegovnih postupaka koje je pokrenula protiv tadašnjeg predsjednika Ogranka Marka Jurića i tajnika Željka Anića.  

Dosad je u projekt izgradnje kuće Antuna Gustava Matoša, koja je zamišljena kao multumedijalni kulturni centar hrvatskog dijela Srijema s galerijom stalnog postava, spomeničkom knjižnicom i dokumentacijskim centrom te književnim klubom i višenamjenskim dvoranama, uloženo oko 11 milijuna kuna, a još procjenjuje se da još toliko treba kako bi se završio projekt koji je zaustavljen 2010. zbog nedostatka novca.

'U razgovorima o tome kako da se problem riješi Matičina upravna tijela su višeput nudila da se dogovorimo na način da Društvo A. G. Matoša vrati iznos koji je posudilo i plati sudske troškove, a da se Matica odrekne dijela pripadajućih joj kamata. U razgovorima smo višeput pokazali pripravnost da se dug Matici isplati u nekoliko obroka', navode iz Matice hrvatske.

U izjavi ističu kako je Matica na mnoge načine pomogla projekt kuće Antuna Gustava Matoša i ne pristaje da se na nju 'svaljuju problemi koje je stvorio netko drugi' te da je spremna na razgovor očekujući da se u rješavanje problema uključe mjerodavne državne institucije.  

Predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša Željko Anić rekao je da je kuća trebala biti gotova prije pet godina. Ustvrdio je da su iz Matice hrvatske odbili sve pokušaje nagodbe koje je Društvo predlagalo. Tvrdi kako je Matici ponuđeno nekoliko mogućnosti za isplatu duga.

'Bili smo na korak do dogovora s Ministarstvom kuture u vrijeme ministrice Andreje Zlatar Violić i da je do njega došlo kuća bi već bila u funkciji, ali je iz Matice hrvatske dogovor opstruiran i tako je sve propalo. Iz Ministarstva kulture danas nam ne žele pomoći iako rješenjem toga ministarstva od 3. svibnja 2016. kuća Antuna Gustava Matoša - kulturni centar u Tovarniku ima svojstvo kulturnog dobra', rekao je Željko Anić.

Iz Ministarstva kulture opovrgavaju Anićeve navode kako ne žele pomoći u realizaciji projekta kuće Antuna Gustava Matoša te ističu kako je nedvojbeno da  ima veliku vrijednost koju je to ministarstvo uvijek naglašavalo i aktivno podupiralo.  

'Stoga nam nije poznato na čemu gospodin Željko Anić temelji svoju tvrdnju da Ministarstvo kulture nije zainteresirano za projekt i ne želi pomoći. Naprotiv, ministrica Obuljen Koržinek od početka svojega mandata nekoliko je puta razgovarala s predstavnicima Društva Antuna Gustava Matoša, Matice hrvatske, Županije i Općine, pozivajući ih da se što brže i na miroljubiv način usuglase oko rješenja koje bi svim stranama bilo prihvatljivo, te je ponudila aktivnu podršku i operativnu pomoć Ministarstva kulture', ističu iz tog ministarstva te ocjenjuju kako je očito da se Društvo našlo u velikim teškoćama i da više samo ne može 'dovršiti i staviti u namjenu tako zahtjevan projekt'.