KOŽARIĆEVA SKULPTURA

Riječki Hodač sam je pao!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.12.2010 15:54
  • Objavljeno 28.12.2010 u 15:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hodač - skulptura akademskog kipara Ivana Kožarića koja je srušena na riječkome Korzu nije oštećena u vandalskome napadu, nego je sama pala, utvrdila je policija.

Glasnogovornica primorsko-goranske Policijske uprave Ankica Kolić izvijestila je da je pregledavanjem snimaka nadzornih kamera okolnih zgrada utvrđeno da je skulptura pala 26. prosinca oko šest sati ujutro. U tom trenutku, utvrđeno je pregledom snimaka iz nekoliko kutova, nije bilo nikoga u blizini.

Aluminijska skulptura "Hodač", visoka dva metra i teška 50 kilograma, postavljena je na Korzu u svibnju ove godine. Nastala je prema manjem originalu kipara i akademika Ivana Kožarića koji se čuva u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MMSU). Kako bi oplemenila javni prostor, skulptura je postavljena u suradnji MMSU-a i grada Rijeke.

Skulptura je pronađena srušena 26. prosinca, a budući da su joj slomljene aluminijske noge u blizini tla, nagađalo se da su je srušili vandali ili jaki udar bure.

Oštećena skulptura pohranjena je u prostorijama riječke komunalne tvrtke "Čistoće" dok se ne popravi i vrati na Korzo, a danas su uklonjeni njezini ostaci na Korzu kako se prolaznici o njih ne bi spoticali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi