SPLITSKA UMJETNICA

Retrospektiva radova Renate Poljak u Montrealu

14.11.2014 u 16:10

Bionic
Reading

Samostalna izložba i retrospektiva splitske umjetnice Renate Poljak otvara se u subotu 15. studenog u dva montrealska izložbena prostora, u galerijama Occurrence i Optica, što je njezino prvo predstavljanje kanadskoj publici selekcijom radova u mediju filma, videa, fotografije i site-specific instalacije

Rad Renate Poljak, fokusiran oko tema sjećanja i identiteta, otkriva kako su ideologije oblikovale individualnu i kolektivnu povijest i artikulira njezino osobno iskustvo unutar društvenog konteksta, osobito traume vezane uz rat u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 2001, ističe se na internetskoj stranici Optice u najavi izložbe Velika očekivanja koja okuplja radove feminističke problematike, pitanja identiteta, memorije te individualnih i socijalnih konflikata u suvremenom društvu. Ova multidisciplinarna umjetnica najpoznatija je po videoradovima u kojima je, kako je sama rekla, pronašla odgovore na sva svoja pitanja, dodaje se.

U Velikim očekivanjima iz 2005. Poljak se, polazeći od vlastite priče, vraća u socijalističku Hrvatsku iz šezdesetih, preko rasta nacionalizma i tržišne ekonomije osamdesetih do tenzija na današnjem Balkanu i sukoba koji su ojačali ekstremnu desnicu, a predstavit će i radove Skok iz 2000, ovogodišnji Stvari o kojima ne pričamo i Blue.

Galerija Occurence, u kojoj su njezini radovi okupljeni pod nazivom Neprecizna sjećanja, navodi kako autorica istražuje teme o zemlji u tranziciji, transformaciju raznih segmenata društva, socijalnu amneziju, etičke vrijednosti te modificiranu, ali još uvijek prisutnu ksenofobiju i netoleranciju. U svom prikazu stanja nesigurnosti, pasivnosti, bespomoćnosti i dezorijentacije svoje generacije u intimnom i društvenom kontekstu te (ne)svjesne tolerancije nasilja i šovinizma u suvremenom hrvatskom društvu ona često koristi autobiografske elemente i naraciju u prvom licu, kombinirajući ih s dokumentarnim i arhivskim materijalima, napominje se.


Renata Poljak rođena je 1974. u Splitu, gdje je diplomirala 1997. kao profesorica likovne kulture. Nagrađivana umjetnica postdiplomski studij završila je dvije godine kasnije na Likovnoj akademiji u Nantesu, a njezini su radovi izlagani u sklopu samostalnih i međunarodnih izložbi te filmskih festivala i programa diljem svijeta.

Izložba u galeriji Optica bit će otvorena do 20. prosinca, a u galeriji Occurrence do 15. siječnja. Kustosica izložbe je Željka Himbele.

Renata Poljak