IZLOŽBA 'MJESEC I ČELIK'

Restauratorske tehnike i japanska estetika u djelima Aleksandra Bezinovića

02.11.2015 u 17:20

Bionic
Reading

U Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva 5) od 26. listopada do 22. studenog možete pogledati izložbu suvremenog zagrebačkog slikara Aleksandra Bezinovića pod nazivom 'Mjesec i čelik'

Bezinović se u svom stvaralaštvu obilato referira na povijest umjetnosti, sferu enigmatike i simbola, u postmodernoj maniri rabeći pastiš i citate te stvarajući neke svoje osobne kodove.

Često koristi i tehničke vještine koje je stekao kao dugogodišnji restaurator polikromije na drvu, npr. upotrebom metalnih zlatnih listića na platnu uvodi, referirajući se na tehnike karakteristične za ranija povijesna razdoblja, još jedan značenjski sloj u svoja djela.

Neki od motiva novih radova hibridi su dekorativnih uzoraka i japanske estetike, tehnički nacrti podmornica, shuttleova i nuklearnih reaktora kombinirani s nazivljem pejzaža na Mjesecu. Kroz globalan princip otvorenog križanja pojavnosti iz različitih sfera te dekorativnog naspram funkcionalnog (uzorak naspram tehničkog crteža) razvija se slojevit dijalog te otvaraju začudni i poetični svjetovi autorovih slika.

Aleksandar Bezinović rođen je 16. svibnja 1975. u Splitu te je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn - odjel grafičkog dizajna. Potom je upisao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 1998. diplomirao je u klasi prof. Zlatka Kesera.

Od 1998. do 2007. radio je kao suradnik na Odjelu drvene polikromirane skulpture u Hrvatskom restauratorskom zavodu. Surađuje na brojnim filmskim i kazališnim projektima kao autor, asistent i slikar scenografije.

Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj, Dubaiju i SAD-u. Živi i radi u Zagrebu te je član HDLU-a i HZSU-a.