ROSE TEATAR

Replika kazališta Shakespearove družine u New Yorku

10.02.2010 u 12:56

Bionic
Reading

Replika kazališta družine Royal Shakespeare Company izgradit će se u prirodnoj veličini u New Yorku sljedeće godine kako bi se ondje tijekom šest tjedna izvodile predstave engleskog majstora

Povijesno kazalište te družine koje se nalazi u Stratford-upon-Avonu, rodnom gradu Williama Shakespearea, poduzelo je značajne radove na renoviranju i ponovno će otvoriti vrata krajem 2010. U međuvremenu, družina glumi u replici kazališta koje će biti rekonstruirano u New Yorku, kazali su u utorak organizatori novinarima.

Park Avenue Armory, zgrada od 5000 m2 namijenjena izlaganju voluminoznih umjetničkih djela, odabrana je za smještaj kazališta.

Prostor neće biti prevelik da ugosti opremu družine koja, uz 425 kostima i 350 pari cipela, predviđa transport 20 perika, 15 lažnih brada i isto toliko brkova, 20 litara "krvi" i drugog.

Četrdeset četiri glumca glumit će u 45 predstava u srpnju i kolovozu 2011. Na programu će biti "Antonije i Kleopatra", "Kako vam drago", "Julije Cezar", "Kralj Lear", "Romeo i Julija" i "Zimska priča.

Specifičnost kazališta koje će imati 930 mjesta na tri kata sastoji se u proširenju pozornice na prostor za publiku s ciljem približavanje glumaca i gledatelja.