OSMO IZDANJE

Rekordan broj gradova u Noći muzeja

23.01.2013 u 15:56

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Mimari predstavljen je program osme Noći muzeja koja počinje u petak 25. siječnja. Ove godine u manifestaciji sudjeluje dosad rekordan broj od 90 gradova i oko 200 hrvatskih muzeja, galerija i ostalih kulturnih ustanova u kojima će, od 18 sati pa sve do jedan sat iza ponoći, biti besplatan ulaz

Organizator manifestacije je Hrvatsko muzejsko društvo, a predsjednica HMD-a Milvana Arko-Pijevac naglasila je da velik i značajan uspjeh Noći muzeja možemo prije svega zahvaliti autoricama projekta Vesni Jurić Bulatović i Dubravki Osrečki Jakelić.

Prošle godine hrvatske kulturne institucije i njihove programe u Noći muzeja vidjelo je 325.000 posjetitelja, što, brojčano gledajući, Noć muzeja svrstava među najposjećenije kulturne događaje u našoj zemlji, istaknula je Arko-Pijevac te dodala da očekuje da se ove godine nadmaši prošlogodišnja brojka.

Pomoćnica ministrice kulture i koautorica projekta Vesna Jurić Bulatović napomenula je kako je cilj manifestacije afirmirati muzejsku struku te muzeje i njihove sadržaje približiti publici, istaknuvši da je Ministarstvo kulture RH pokrenulo projekt obnove jednog dijela vukovarskog Gradskog muzeja s ciljem da se predstavi značajna umjetnička zbirka i baština te da ovogodišnji početak manifestacije u Vukovaru ima i simbolički važno značenje. Jurić Bulatović naglasila je da Ministarstvo kulture do kraja ove godine u Vukovaru namjerava otvoriti i Muzej vučedolske kulture.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičević Vukičević podsjetila je da je prošle godine u Zagrebu u Noći muzeja sudjelovalo 180.000 posjetitelja te je pozvala sugrađane da se odazovu i ove godine i da u bogatoj ponudi mnogih zagrebačkih muzeja i galerija provedu nezaboravne trenutke.

Pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac istaknuo je da se simboličkim početkom manifestacije u Vukovaru obilježava i završetak obnove osam kuća u povijesnoj jezgri tog grada te dovršetak obnove četiriju vlastelinskih kurija u kompleksu dvorca Eltz. Obnova ratom uništenih kulturnih objekata odvija se u okviru projekta Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol koji financira Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i Razvojna banka Vijeća Europe, rekao je Uzelac.

Dubravka Orečki Jakelić prisjetila se kako je Noć muzeja počela 2005. godine kao gradska manifestacija u kojoj je sudjelovalo šest zagrebačkih muzeja te da su u proteklih osam godina izgradili važnu mrežu u kojoj su muzeji nositelji mnogobrojnih i zanimljivih programa. Prema njezinim riječima, uspjeh Noći muzeja sastoji se u tome da se senzibilizirala javnost te da se promijenila percepcija muzeja kao elitnih i zatvorenih ustanova kod naše publike. S druge strane, bilo je važno da se muzejska struka prilagodi potrebama publike, što se i dogodilo, s obzirom na sve veću posjećenost muzeja i galerija tijekom godine, zaključila je Osrečki Jakelić te istaknula da je važnost Noći muzeja u uključivanju i prisutnosti takozvanih malih i drugačijih programa poput udruge Čuvarice iz Drenovice pokraj Vukovara, koju čine žene koje prikupljaju stare nošnje i organiziraju radionice.

Noć muzeja u Zagrebu kreće iz Umjetničkog paviljona, a Radovan Vuković, ravnatelj te institucije, naglasio je da Umjetnički paviljon ove godine obilježava 115. obljetnicu djelovanja te podsjetio da je nakon dugogodišnjih restauratorsko-konzervatorskih zahvata zgrada paviljona konačno obnovljena. Trenutačno je u paviljonu postavljena i značajna izložba 'Praška četvorica' koja istražuje važno poglavlje naše umjetnosti te utjecaje europske umjetnosti na naše slikare i slikarstvo moderne.


Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo rekao je da istarski muzeji sudjeluju u Noći muzeja s devet institucija, na 20 lokacija i s više od 40 programa te dodao da projekt Noći muzeja pokazuje da su muzeji dinamične institucije koje imaju zanimljive sadržaje. Uspjeh manifestacije Komšo vidi i u tome što muzeji svojim programima, kao što su koncerti, performansi, projekcije itd., izlaze izvan svojih zatvorenih zgrada.

Na predstavljanju su govorili i pokrovitelji manifestacije, a značajnu potporu manifestaciji Noć muzeja 2013. pružili su Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba te pokrovitelji i sponzori: PBZ Card, Europlakat, Jutarnji list, HRT, T-Portal, Croatia osiguranje i Zagrebačka pivovara.