KUHARICA TRUE BLOOD

Recepti s okusom krvi

  • Autor: G. K.
  • Zadnja izmjena 28.08.2012 08:24
  • Objavljeno 28.08.2012 u 08:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Obožavatelji serije 'True Blood' sada samostalno mogu složiti svoj krvavo crveni biskvit, grimizno slatki čaj i ostale delikatese inspirirane tom HBO-ovom vampirskom dramom, kompilirane u novoj kuharici

Serija 'Okus krvi' napravljena je prema romanima 'The Southern Vampire Mysteries' američke spisateljice Charlaine Harris, a snimana je dijelom u Louisiani, u fikcionalnom gradiću Bon Temps. Gradska kuhinja često je spominjana u serijalu, u kojem se vampiri i ljudi druže pred slasnim porcijama bogato začinjenih jela.

Kuharica nazvana 'True Blood: Eats, Drinks, and Bites from Bon Temps' (Okus krvi: jela, pića i ugrizi iz Bon Tempsa), složena je od sugestija za jela koje je dala kuharica Marcelle Bienvenu, a u prodaji će se naći u srijedu, par dana nakon prikazivanja finalne epizode pete sezone, emitirane ove nedjelje.

'Bit ću iskrena: prije nego što su me zamolili da sastavim knjigu recepata, nisam bila upoznata sa serijalom. Dok sam sjedila i gledala prvi put, ostala sam iznenađena koliko je referenci u vezi s hranom bilo spomenuto. Bilo mi je jako zabavno oživjeti te imaginarne recepte. Ljudi još uvijek mistificiraju i idealiziraju kuhinju južne Louisiane. Kultura i prehrana i dalje su obavijene velom misterije', objasnila je Bienvenu, koja je nekoliko godina radila kao šefica kuhinje u New Orleansu, a sada predaje kulinarsku umjetnost na sveučilištu Nicholls State University.

Recepti su ilustrirani slikama i isječcima dijaloga iz serije. Kad se neki od recepata spomene, ispod stoji dodatno objašnjenje konteksta i pripadajući savjeti za pripremu. Osim hrane, dodani su i recepti za koktele s prikladnim imenima: Tequila Moonrise, Lovin' in the Coven i Moonshine Rising. Bienvenu kaže da je 'Okus krvi', budući da se prikazuje u više od 50 zemalja diljem svijeta, odličan put da se ljudi upoznaju s raznolikošću tradicionalne kuhinje Louisiane, sastavljene od jedinstvenih jela kao što su gumbo (jako začinjena gusta juha od mesa ili školjaka, sezonskog povrća i obaveznog celera, slatkih papričica i luka, tri sastojka poznata pod nazivom 'sveto trojstvo' tamošnje kuhinje), jambalaya (jelo s mesom, povrćem, rižom i začinima), etouffee (jelo s morskim plodovima, začinima i rižom) te dodataka jelima poput tassoa (ljuta i začinjena dimljena svinjetina) kobasiceAndouille (sušena kobasica napunjena slaninom, paprom, lukom i vinom) ili okre (bijeli cvijet čiji se zeleni plodovi poslužuju kao začin).

Producenti su već objavili da šesta sezona serije počinje sljedeće godine.

James Costos, potpredsjednik prodaje u HBO-u, kaže da je kuharica prirodna ekstenzija serije, koja je već dobila i vlastitu paletu mirisa i kozmetičku liniju za uljepšavanje.

'Osjetila igraju važnu ulogu u 'Okusu krvi', a kuharica predstavlja još jedan način da se gledatelji povežu s karnalnom žudnjom odigranom u serijalu', objasnio je.

Ovo nije prvi put da su HBO-ovi serijali dobili kuharicu: objavljen je i niz specijaliteta talijanske mafijaške obitelji iz dugogodišnjeg popularnog i nagrađivanog serijala 'The Sopranos', a već postoji i kuharica za seriju 'Treme' čija je radnja smještena u New Orleansu. 'Treme: Stories and Recipes from the Heart of New Orleans' izlazi sljedeće proljeće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi