U GALERIJI VN

Razgovori na temu: 'Kome pripada svijet?'

14.10.2013 u 11:10

Bionic
Reading

U Galeriji VN u četvrtak 17. listopada održat će se razgovor teoretičara i političkog filozofa, dr. Gala Kirna i umjetnice Margarete Kern koji kontekstualizira trenutnu izložbu pod nazivom 'Kome pripada svijet?'

Naziv izložbe referira se na film 'Kuhle Wampe, oder: Wem gehört die Welt?', nastao 1931, a osmislio ga je kolektiv kojem je pripadao i Bertold Brecht. Tekst Gala Kirna 'Kuhle Wampe: Politics of Montage, De-montage of Politics' privukao je pozornost Margarete Kern tome filmu i tematici koju obrađuje, a učinila joj se politički i formalno relevantna i nužna.

Razmišljajući o sličnostima i razlikama između krize 1930-ih i današnje krize (kapitala, reprezentacije, smišljanja slike), razgovor će se baviti pitanjima vezanim uz reprezentaciju otpora i protesta. Stavljanjem tijela unutar slike, kroz seriju stop-motion animacija, radovi na izložbi će uokviriti razgovor i razmišljanja o odnosu forme i sadržaja, nasilja, roda, ekrana, kamere, govora i tijela te postavljanje specifičnog pitanja kada slika i umjetnici počinju govoriti politički.

Razgovor će se odvijati na engleskom jeziku, a diskusija na hrvatskom i engleskom. Razgovor će biti snimljen i kasnije dostupan na internetu.

Izložba 'Kome pripada svijet?' traje do 24. listopada.

Gal Kirn
(1980, Ljubljana) doktorirao je na području političke filozofije (Sveučilište u Novoj Gorici). Bio je istraživač na Akademiji Jan van Eyck u Maastrichtu te znanstveni suradnik na Institutu za kulturološka istraživanja u Berlinu. Suurednik je knjiga 'Encountering Althusser' (Bloomsbury, 2012) s Peterom Thomasom, Sarom Farris i Katjom Dieffenbach i 'Yugoslav Black Wave Cinema and Its Transgressive Moments' (JvE Academie, 2012) s Dubravkom Sekulić i Žigom Testenom te urednik knjige 'Postfordism and Its Discontents' (JvE Academie, B-Books i Mirovni Inštitut, 2010). Trenutno je na postdoktorskoj stipendiji zaklade Humboldt i radi na Sveučilištu Humboldt u Berlinu.

Margareta Kern (1974, Hrvatska/Bosna i Hercegovina) je likovna umjetnica koja kroz fotografiju, video, animacije, crteže i performanse ispituje odnos društvenog, političkog i osobnog prostora. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti Goldsmiths College (1998) te magistrirala na vizualnoj antropologiji i slavistici na University College London (2010). Boravila je kao gostujuća umjetnica na Institutu interdisciplinarne umjetnosti Bath (2010), Milchhoff Studios Berlin (2009) te kao dobitnica Leverhulmeove potpore na Sveučilištu Durham (2012). Izlagala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama uključujući Necessary Journeys, Loteria!, Tate Modern; terms & conditions, INIVA (London); Over the Counter, Muzej suvremene umjetnosti (Budimpešta); GUESTures, Kapelica (Ljubljana) i SC Galerija (Zagreb), Izloženosti, Spa Port (Banja Luka), photomonth (Krakow) i trenutačno 54. Oktobarski Salon Beograd. Živi i radi u Londonu.