KRITIKE PLJUŠTE

Ratovi zvijezda ruše rekorde, ali nisu svi zadovoljni

14.12.2016 u 17:42

Bionic
Reading

Tisuće posjetitelja kina u srijedu su imale priliku pogledati 'Rogue One: Priču iz Ratova zvijezda', novi film u poznatom znanstvenofantastičnom serijalu, a dok su neki obožavatelji i kritičari oduševljeni, ostali ga nazivaju tromim i 'lobotomiziranim'

Već prvog dana prikazivanja film je oborio rekord po broju prodanih karata u pretprodaji u SAD-u, zamijenivši time dosadašnjeg rekordera, prošlogodišnje 'Ratove zvijezda: Sila se budi'.

S druge strane Atlantskog oceana entuzijazam oko novih 'Ratova zvijezda' nije toliko velik. U Parizu su prvog dana prikazivanja bile popunjene samo oko tri četvrtine gledališta, dok ga je u Stockholmu pogledalo samo nekoliko desetaka ljudi.

Kritičari New York Timesa već su izvukli svoje svjetlosne mačeve kako bi iznijeli kritike, nazivajući novi nastavak 'potpuno osrednjim filmom' koji će pogledati milijuni ljudi i 'uvjeriti se da je savršeno dobar'.

Magazin New Yorker je išao toliko daleko u osudi tog 'lobotomiziranog i depersonaliziranog, polukuhanog gulaša' da se zapitao je li vrijeme da se napusti ta franšiza.

Europski kritičari bili su blaži. Britanski The Guardian filmu je dao četiri od pet zvjezdica, a švedske dnevne novine Svenska Dagbladet su napisale kako je 'unatoč forsiranom dijalogu... Rogue One dva sata i 13 minuta veoma zabavne svemirske akcije'.

I obožavatelji podijeljeni

Finski par Chris i Shaun Kaukonummi rano se probudio kako bi stigli u Helsinki pogledati film te tvrde da bi im to mogao biti najdraži nastavak 'Ratova zvijezda' dosad.

''Ratovi zvijezda' nisu samo borbe svjetlosnim mačevima, a ovaj film ima realističniji osjećaj', rekao je 23-godišnji Shaun. Filip Soulianos, 29-godišnjak koji je film pogledao u švedskoj prijestolnici, pohvalio je Disney jer se nisu bojali stvoriti nešto potpuno novo. No nisu svi obožavatelji tako oduševljeni. Pariški student Loris Dru smatra da je riječ o totalnom promašaju.

'Scenarij i muzika ne funkcioniraju i previše se išlo na ruku obožavateljima, često s kontradiktornim referencama na prethodne nastavke', tvrdi taj 20-godišnjak.