NAMJEŠTAJ IZ 1890.

Raspao se slavni Freudov kauč!

15.05.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Slavni kauč osnivača psihoanalitičke teorije Sigmunda Freuda, vjerojatno jedan od najpoznatijih komada namještaja na svijetu, ozbiljno je nagrizao zub vremena te mu prijeti raspadanje. Dobrostojeći donatori ponudili su novac potreban za restauraciju

Iako je skoro pa cijeli život proveo u Beču, Sigmund Freud umro je u jesen 1939. u Londonu, gdje je izbjegao nakon nacističkog Anschlussa Austrije Njemačkoj. Iz svoje ordinacije u bečkoj Berggasse obitelj Sigmunda Freuda preselila se u londonski Hampstead, na adrsu Maresfield Gardens 20, na kojoj se danas nalazi muzej posvećen osnivaču psihoanalize i jednom od najvažnijih umova 20. stoljeća.

U muzeju se nalazi i kauč na kojem je Freud primao svoje pacijente, što je kasnije postao i klišej u vezi psihoanalize. Relativno nizak kauč, dug 182 i širok 83 centimetra, pokriven šarenim perzijskih tepihom i s nekoliko jastučića Freud je od jedne Bečanke dobio na poklon 1890. godine. Zato i ne čudi vijest da je komad namještaja u međuvremenu ozbiljno nagrizao zub vremena pa mediji javljaju da se slavni Freudov kauč jednostavno – raspao!

Stoga je londonski muzej objavio kako mu treba 6.000 eura za restauraciju kauča, na što su uslijedile brojne ponude za pomoć. Javili su se ljudi iz Kine, Australije, Italije pa i nekoliko restauratora koji žele raditi na obnovi kauča.