RAZNOLIKOST PRISTUPA

Radovi finalista Rovinj Photodays izloženi u MUO

28.10.2016 u 09:56

  • +13

Izložba finalista i pobjednika natječaja Rovinj Photodays

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Bionic
Reading

Izložba fotografija dvadeset finalista i pobjednika ovogodišnjeg natječaja Rovinj Photodays, koja je bila središnji događaj fotografskog festivala održanog u svibnju u Rovinju, otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO)

Zagrebački muzej tradicionalno tijekom jeseni ugošćuje rovinjski festival, a izloženi radovi postaju sastavni dio njegove Zbirke novije fotografije. Radovi finalista izloženi su u prizemlju Muzeja, dok je u galeriji na drugom katu postavljena samostalna izložba argentinskog fotografa Rodriga Illescasa, prošlogodišnjeg dobitnika Velike nagrade Rovinj Photodays.

Na izložbi su predstavljeni i radovi ovogodišnjeg dobitnika te nagrade, koja je dodijeljena slovenskom fotografu Maticu Zormanu za rad "The Balkan Route" u kategoriji Dokumentarna fotografija. Zahvaljujući tome Zorman će se na idućem izdanju festivala predstaviti samostalnom izložbom.

Među izloženim radova, od dvadesetak finalista čak je osam hrvatskih autora, od kojih je troje osvojilo prva mjesta - Davor Konjikušić u kategoriji "Umjetnički koncept", Marina Ćorić u kategoriji "Akt/Tijelo" i Robert Gojević u kategoriji "Portret". U istoj kategoriji na drugom mjestu je Zvonimir Tanocki, a Marin Mešter na trećem. U kategoriji Arhitektura drugo mjesto je osvojila Mirna Pavlović, treće Luka Dubroja, a Glorija Lizde osvojila je drugu poziciju u kategoriji "Akt/Tijelo".

Njihovi radovi odabrani su među 8.500 fotografija kandidata iz 35 država, a u završnicu su ušli autori iz Srbije, Slovenije, Italije, Rusije, Španjolske i Litve.

Denis Redić, direktor festivala Rovinj Photodays, smatra bitnim što se tom manifestacijom uspio povezati jedan kulturni događaj s institucijom poput Muzeja za umjetnost i obrt: ''Struci i fotografima daje se dignitet da im se radovi čuvaju u muzeju, a drago mi je što na ovaj način možemo promovirati i naš konceptualni fotografski postav.''

Izložbe u MUO-u mogu se razgledati do 13. studenog