SREDNJOVJEKOVNA ATMOSFERA

Rabska fjera na izlet kroz prošlost provela preko 20.000 posjetitelja

29.07.2016 u 13:29

Bionic
Reading

U tri dana Rabska fjera zanimljivim kulturnim programom obogatila je život grada Raba pa je tako ulicama zaživjela srednjovjekovna atmosfera koja je u starom dijelu grada privukla preko 20.000 posjetitelja. Ovogodišnji kulturni program činilo je 700 sudionika, kako Rabljana tako i njihovih prijatelja iz prijateljskih gradova koji su, odjeveni u tradicionalne kostime, posjetitelje počastili nezaboravnim iskustvom te ih upoznali s prošlošću otoka

Između 25. i 27. srpnja, posjetitelji otoka Raba mogli su osjetiti čari srednjega vijeka koje im je već 15. godinu za redom omogućila Rabska fjera. Ovaj prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj održava se svake godine u srpnju, a njegova povijest datira iz 1364. godine kada je održana prva fjera kao proslava oslobođenja Raba od Venecije u čast Ljudevita Velikog te sv. Kristofora, zaštitnika Raba.

'Samo je jedan događaj u cijeloj godini koji Rabljani iščekuju s jednakim oduševljenjem kao i turisti – Rabska fjera. Tradicionalna 15. Rabska fjera bila je posebna po mnogo toga, ali izuzetno smo ponosni i zadovoljni ponovno velikim brojem posjetitelja, kojih je ove godine bilo više nego lani. Reakcije naših gostiju su pokazale da smo im na najbolji mogući način dočarali Rab iz davne prošlosti. Rab je sretan otok sretnih ljudi koji već više od 125 godina vježbaju gostoljubivost kako bi naše goste učinili sretnim i zadovoljnim. Uz ovakav jedinstveni festival, posebnosti našeg otoka, plaže i naše ljude koji su odlični domaćini vjerujem da je Rab na dobrom putu da postane najpoželjnija destinacija za sve domaće i strane goste', istaknuo je Nedjeljko Mikelić, direktor Ureda TZG Raba.

Rab se tako na nekoliko dana vratio kroz vrijeme kada su se jela pripremala u kotlovima iznad vatre, košare i ribarske mreže plele su se ručno, a svi važni događaji najavljivali su se glasnim trubama i bubnjevima. Mještani su tom prilikom turistima i posjetiteljima prikazali razne umjetničke i zanatske radove koji su karakterizirali Rab u srednjem vijeku, pa su svi znatiželjnici mogli vidjeti kako pred njihovim očima nastaju pletene košare i remenje za hlače, ali i naučiti na koji se način popravljaju ribarski brodovi. Priča o ribolovstvu nije ostala samo na brodovima, već su posjetitelji mogli iz prve ruke usvajati tradicionalne tehnike lova na ribe, a oni koji se ipak više drže kopna slušali su zvuke i melodije staroga Raba i pri tome se divili srednjovjekovnim plesnim koracima.

Da povijest nije nimalo dosadna, uvjerila su se djeca koja su saznala s kojim su se igračkama njihovi vršnjaci igrali stoljećima prije, a zajedno s odraslima, kušali su i fina jela pripremljena iz starih recepata. Kao desert posluživala se Rabska torta, a zrakom se širio miris svježe prženih šuljčića. Festival je zaključen tradicionalnim viteškim turnirom u samostrelstvu gdje su svoje vještine pokazali članovi Udruge rapskih samostreličara, a pobjedu je odnio vitez Mladen Škapul. Poseban spektakl za kraj bio je veliki muzički vatromet.

Više informacija o festivalu Rabska fjera i otoku Rabu možete pronaći ovdje