KULTURA I TURIZAM

Pula i Istarska županija za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

01.12.2014 u 14:58

Bionic
Reading

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego potpisali su u ponedjeljak u Puli sporazum o zajedničkom ulasku u kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Istaknuvši važnost sudjelovanja u takvoj inicijativi Europske unije, jednoj od razvojnih strategija gradova i županija i u kojoj je kultura samo najvidljiviji dio, Miletić je rekao kako je ulaskom u proces kandidature Pula pokazala ozbiljnu namjeru da iskoristi sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju radi poboljšanja kvalitete života svojih građana.

'Ulazak u natječajni proces veliki je izazov s obzirom na to da su studije o dosadašnjim kulturnim prijestolnicama pokazale da su svi ti gradovi doživjeli nevjerojatan rast i ekspanziju', istaknuo je Boris Miletić, dodajući kako grad Pula u kandidaturu ulazi s cijelom Istrom.

Riječ je o kulturološki, povijesno, geopolitički i gospodarski povezanom području koje se doživljava kao neraskidiva cjelina, rekao je, dodajući da će od te kandidature, kako je rekao, svi građani Istre imati višestruke koristi. Osim toga, Miletić je pozvao sve građane Istre na besplatne radionice kako bi aktivno sudjelovali u tom projektu.

To je projekt koji je dobar radi žitelja Istre i planiranja bolje budućnosti, ponajprije u spoju kulture i turizma, ali standarda naših građana, poručio je istarski župan Valter Flego i dodao da Istarska županija, a time i grad Pula, žele učiniti još veće pomake u kulturi te se, neovisno o toj tituli, pripremati za europske fondove kako bi zajedno ulagali u kulturu i turizam.