MIDSUMMER SCENE FESTIVAL

Prvi put u Hrvatskoj Hamleta igra žena

11.04.2016 u 19:40

Bionic
Reading

Jedinstveni kazališni festival Midsummer Scene koji se održava na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac u sezoni 2016. predstavlja glasovitu Shakespeareovu tragediju 'Hamlet' u režiji Helen Tennison. Festival je pokrenut 2014., kada se obilježavala 450. obljetnica autorova rođenja, a treće festivalsko izdanje ponovno se dotiče Shakespearea, ovoga puta 400. obljetnice njegove smrti

Velika obljetnica obilježit će se jednim od Shakespeareovih najvećih djela, a glavnu ulogu nosi glumica Helen Millar koja je prošle godine na Lovrijencu utjelovila ulogu Olivije u 'Na Tri kralja'. Izborom glumice za ulogu Hamleta na obrnut način dotiče se klasična engleska kazališna tradicija prema kojoj su sve uloge morali igrati muškarci, ali i upozorava na veliki nesrazmjer u odnosu velikih klasičnih muških i ženskih uloga – tema spolne ravnopravnosti je, osim rasne ravnopravnosti, jedna od najvećih tema kojima se trenutačno bavi britansko kazalište.

Ovim izborom dodiruju se i suvremene rasprave o takozvanoj fluidnosti spola uz svijest da su poviješću vladali mahom muškarci. Hamlet u viziji Helen Tennison je žena koja je počela živjeti kao muškarac jer je to način na koji može naslijediti krunu. Ženski Hamlet sve odnose među likovima stavlja u novi kontekst i baca drukčije svjetlo na pitanja koja postavlja ova drama.
Takozvana ženska tradicija igranja Hamleta u Engleskoj postoji dugi niz godina. Francuska diva Sarah Bernhardt glumila je Hamleta u Francuskoj i Engleskoj potkraj devetnaestog stoljeća, a dugom nizu glumica koje su se prihvatile ove uloge pridružuju se Frances de la Tour i Maxine Peake koja je lani igrajući Hamleta pobrala vrhunske kritike.

Ovogodišnji Hamlet na Lovrijencu tako propituje život kroz drukčiju, žensku, prizmu i priprema se posebno za Lovrijenac, a najvažnija je činjenica da će ovoga ljeta Hamleta u Hrvatskoj prvi put na jednoj velikoj pozornici zaigrati glumica.

I ove godine se nastavlja uspješna suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koji će održati koncert pod zvijezdama na Lovrijencu 28. lipnja u sklopu festivala. Započinje i nova suradnja s Domom Marina Držića posebnim performansom glumačkog ansambla Midsummer Scene.
Midsummer Scene ljetni je festival koji već sada ima tendenciju postati tradicionalan, a radi se o platformi za buduće slične međunarodne umjetničke koncepte i suradnje. Ovo je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji i organizaciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-Tongued Theatre Productions London.