IZLOŽBA U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Prvi pogledajte remek-djela Joana Miróa iz Fundacije Maeght

29.09.2014 u 12:48

Bionic
Reading

Povodom otvaranja izložbe JOAN MIRÓ – REMEK-DJELA IZ FUNDACIJE MAEGHT u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, održana je tiskovna konferencija, nakon koje je organizirano razgledavanje izložbe. U videoprilogu prvi pogledajte izložene radove proslavljenog katalonskog umjetnika te tapiseriju koja je samo 'srce Miróa'

Nakon zahvale ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu za sudjelovanje u financiranju izložbe, Olivier Kaeppelin, direktor Fundacije Maeght, koji uz Jasminku Poklečki Stošić, ravnateljicu Umjetničkog paviljona, potpisuje autorsku koncepciju izložbe, ukratko je opisao što očekuje publiku: četrdesetak slika, skulptura, litografija i crteža, već su postavljeni i spremni za čak dva otvaranja 30. rujna i 1. listopada.

'Sretan sam što se izložba predstavlja u Zagrebu, gdje je Miró već izlagao, ali nikada u ovolikom opsegu. Jedan od radova - tapiserija predstavlja samo 'srce Miróa'. Ona izražava sve ono što je u središtu njegova rada, vitalnost, izražajnost boja i sposobnost da nas ponese.

Miró je sakupljao različite predmete kojima je kasnije izrađivao objekte. Vodi nas u čudesan svijet snova, prikazuje neobične likove koji izlaze iz prostora njegova djetinjstva.

On kao umjetnik čak i kad uništava, ponovno gradi. Cijene njegovih radova sve su više i više, sve je uvaženiji i sve više slikara koristi njegov rad kao referencu za svoja djela', kazao je kustos.

Prva dva otvaranja namijenjena su uzvanicima, za posjetitelje se otvaraju 2. listopada, a izložba će biti otvorena do 8. veljače iduće godine.

U Umjetničkom paviljonu izložene su, među ostalim, 'Djevojka koja nestaje', 'Milovanje ptice', 'Rođenje dana', 'Žena i ptica', 'Let ptica u praskozorje', 'Pjev livade' i skulpture 'Glava i ptica', 'Žena koja sjedi s djetetom', 'Ekvilibrist', 'Okrunjena glava'

RTL Autor: RTL