FASCINACIJA U CRNO BIJELOM

Prva izložba u organizaciji Hrvatskog doma fotografije

24.02.2015 u 09:00

  • +5

Izložba fotografija 'Fascinacija u crno bijelom'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nikola Vučemilović

Bionic
Reading

U prostoru Kluba HDLU-a u Domu hrvatskih likovnih umjetnika možete pogledati fotografsku izložbu 'Fascinacija u crno bijelom', prvu izložbu koju organizira galerija Hrvatski dom fotografije, službeno otvorena u travnju prošle godine izložbom slavnog Petera Lindbergha

'Hrvatski dom fotografije otvorili smo kako bismo ublažili deficit u Zagrebu kada je riječ o specijaliziranim galerijama za fotografiju, a on je osobito bio izražen nakon zatvaranja galerije Badrov', rekao je tportalu Stanko Abadžić, jedan od četiri autora predstavljenih izložbom 'Fascinacija u crno bijelom'.

Abadžić, koji je uz Fedora Vučemilovića i organizator izložbe, napominje kako Slovenija, koja ima upola manje stanovnika od Hrvatske, već godinama ima dvije specijalizirane galerije fotografija: Photon i Galeriju fotografija.

Hrvatski dom fotografije programski će se baviti isključivo medijem fotografije. Izlagat će se i zastupati pretežito hrvatski i inozemni stari majstori fotografske umjetnosti 19. i 20. stoljeća koji su utrli put širokom prihvaćanju fotografije kao nezavisnog i ravnopravnog medija sa svim ostalim umjetničkim medijima.

'U planu nam je priprema šest izložbi godišnje te bismo, osim već poznatih imena hrvatske fotografije, dali šansu i mladim autorima, onima koji naravno ispunjavaju kriterije kvalitete', otkriva tportalu Abadžić.

Hrvatski dom fotografije otvoren je za mlađe autore i etablirane umjetnike koji se izražavaju eksperimentalnom, tradicionalnom i digitalnom fotografijom. Programski cilj galerije jest kreiranje ravnoteže i dijaloga sa širokim spektrom fotografskih žanrova i tehnika. Djelovat će u izložbenom prostoru Kluba HDLU-a.

Izložbom 'Fascinacija u crno bijelom', uz radove Stanka Abadžićapredstavljeni su radovi Ante Brkana, Milana Pavića i Nikole Vučemilovića. Premijerno prikazana 2010. u sklopu Internationale Fotografie Biennale Amsterdam, izložba je dobila visoke ocjene struke i publike kao najbolja nacionalna selekcija. Pogledati je možete do 15. ožujka od srijede do petka od 11 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati.