KNJIZ VODI U PRAG

Provjerite svoje knjiško znanje

22.04.2015 u 09:30

Bionic
Reading

Specijalno izdanje Knjiza - veselog natjecanja gradova u poznavanju književnosti održat će se drugi put u Noći knjige, 23. travnja s početkom u 20 sati. Knjiz će se već tradicionalno održati u pet gradova (Osijek, Rijeka, Split, Šibenik, Zagreb), a pobjednička ekipa natjecanja bit će nagrađena atraktivnim nagradama

Nagrade su europsko putovanje za dvoje u rodni grad slavnog pisca Franza Kafke – Prag (nagradu najboljoj ekipi svih gradova poklanja putnička agencija F-tours iz Splita) i vrijedna izdanja Leksikografskog zavoda MK i nakladničke kuće Fraktura kojima će biti nagrađene najbolje ekipe u svim gradovima.

Knjiz se održava po uzoru na poznati format pub kviza. U Knjizu se natječu natjecateljske ekipe (od dva do pet članova) a prijavljuju se pod zajedničkim imenom ekipe. Sudjelovati možete tako da sa svojom natjecateljskom ekipom u naznačeno vrijeme posjetite lokaciju održavanja Knjiza u vašem gradu.

Provjerite svoje znanje na pitanjima s prošlog izdanja Knjiza:

- U prvoj rečenici Orwellove 'Životinjske farme' pijani gospodin Jones prije spavanja je: a) očistio štagalj s konjima, b) zaključao kokošinjac, c) spotaknuo se o lopatu i pao, d) udario ženu
- Radnja romana 'Zvonar crkve Notre Dame' smještena je u vrijeme: a) gradnje pariške katedrale, b) Kolumbova otkrića Amerike, c) vladavine Luja XIV., d) Napoleona
- Kako se zove otočić na koji u romanu Renata Baretića stiže osmi povjerenik?
- Čija je stolica u naslovu poznatog romana Igora Štiksa?
- Što povezuje Tina Ujevića, Gorana Tribusona, Blaisea Cendrarsa i Alana Seegera? Osima banalnih poveznica (da su muškarci i pisci) navedene povezuje i jos nešto vrlo zanimljivo - o kojoj je 'organizaciji' riječ?
- Za neke je izgraditi ga strastveni hobi, a jedan ga je veliki hrvatski glazbenik i pjesnik zatvorio u pjesmu. O kojem pjesniku i o kojoj pjesmi je riječ?
- 'Nije druge, valja poludjeti', kaže glavni lik u poznatoj noveli Janka Polića Kamova, s podnaslovom 'Slika iz zagrebačkog života'. On je?
Odgovori: zaključao kokošinjac, Kolumbova otkrića Amerike, Trečić, Elijahova, Legija stranaca, Arsen Dedić - Brod u boci, Bitanga


Pitanja je pripremio Renato Baretić, poznati novinar i pisac s iskustvom u sastavljanju pitanja za kvizove kao što su Kviskoteka i Milijunaš. Još će jedan suradnik slavne Kviskoteke uveličati ovogodišnje izdanje Knjiza uz Krunu Lokotara: poseban gost i voditelj kviza u Zagrebu bit će naš poznati pisac Pavao Pavličić, a mjesto održavanja Caffe bar Sova (Andrije Hebranga 10, ulaz iz Gajeve).

Knjiz će se u Osijeku održati u Barcelona Pubu (Vukovarska 4a) a voditeljica je Viktorija Livaja. Riječko izdanje Knjiza vodit će Tamara Biro, Nikola Šubić i Edvard Lovrić, a održat će se u Klubu mladih Rijeka (Erazma Barčića 9/a). Domaćin šibenskog Knjiza je Klub Azimut (Obala Palih Omladinaca 2), a voditeljica Marina Petković. U Splitu svoje knjiško znanje možete provjeriti u kavani Le Monde (Plinarska 6), a voditelj je Marijo Glavaš.

Svi koji se ne prijave mogu se natjecati izvan konkurencije, uživati u veseloj, poticajnoj i opuštenoj atmosferi te otići kući bogatiji za nova književna znanja i književne preporuke. Ulaz je slobodan!