IZLOŽBA U ZAGREBU

Provjerite kako karikaturisti diljem svijeta doživljavaju temu meteorologije

29.05.2018 u 13:04

Bionic
Reading

U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu 29. svibnja u 19 sati otvara se 23. Međunarodna izložba karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista. Tema je ove godine 'Meteorologija', a okuplja radove autora iz 62 zemlje, najviše iz Hrvatske, Turske, Srbije, Ukrajine, Kine, Rumunjske i Poljske

Na natječaj je pristiglo 788 radova 357 karikaturista iz 62 zemlje svijeta, a 90 najkvalitetnijih bit će predstavljeno na izložbi koja u Klovićevim dvorima traje do 10. lipnja. Dio radova će od 29. svibnja do 3. lipnja biti izložen u zagrebačkoj Medijateci, kažu organizatori.

23. Međunarodna izložba karikatura Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDK

Žiri u sastavu povjesničara umjetnosti Frane Dulibića, meteorologa Zorana Vakule te karikaturista Davora Trgovčevića, Mojmira Mihatova i Nika Titanika, prvu nagradu dodijelio je Lubomiru Lichyu iz Češke, drugu Hou Xiaoqiangu iz Kine, a treću Andreiu Popovu iz Rusije. Posebna priznanja dobili su Saša Dimitrijević i Goran Ćeličanin iz Srbije, Luka Lagator iz Crne Gore, Damir Novak iz Hrvatske i Kfir Weizman iz Izraela.

Na otvorenju izložbe dodijelit će se nagrada Oskarika, koju HKD dodjeljuje svom članu koji je u prethodnoj godini bio najuspješniji na međunarodnim festivalima karikature. U 2017. to je bio zadarski karikaturist Mojmir Mihatov.