ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Pronađena reljefna antička ploča u Puli

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prilikom građevinskih radova izgradnje obalnog kolektora, pulski arheolozi su došli do još jednog vrijednog otkrića. Istražujući recentni temeljni zid kod zgrade Hrvatske pošte u Flaciusovoj ulici pronađeno je više antičkih ulomaka - višestruko profiliranih vijenaca i dvoslivnog poklopca sarkofaga, a među novim nalazima se posebno ističe otkriće reljefne antičke ploče, koja je svojevremeno krasila neko reprezentativno javno zdanje antičke Pule

Ulomak deblje ploče od vapnenca dimenzija je 80 puta 70 centimetara i debljine 15 do 33 centimetara te je ukrašen reljefnim figuralnim prikazom, koji je zbog oštećenja nepotpun. S desne strane je prikazan Erot - razigrani debeljuškasti dječačić okrenut ulijevo, koji vrpcom pridržava feston - svečani vijenac prepun voćnih plodova.

'Zbog karakteristika dimenzija i oblika, te nadasve motiva i profilacije, moguće je da je ova antička ploča pripada dekorativnoj ogradi prvoga kata portika, trijema središnjeg trga Foruma. Poznato je da je pulski antički Forum osim hramova bočno krasio bogato klesarski ukrašeni monumentalni trijem s nizom stupova. Bio je to natkriveni, ali istovremeno prema trgu kolonadom otvoreni javni prostor, za rimske građane ugodni zaklon od kiše ili žarkoga sunca', kaže Željko Ujčić iz Arheološkog muzeja Istre.

Kako smatraju arheolozi, novopronađena ploča uklapa se u dobro znani komplet s monolitnim kamenim bazama, nad stupovima, koje su ukrašene naizmjeničnim reljefnim prikazom oveće glava božanstva Jupitera - Amona i mitološke Meduze.

'Između su bile izvorno postavljene ogradne ploče, na primjer s reljefnim prikazom svečanih vijenaca koji bočno pridržavaju raskriljeni orlovi, odnosno i sada potvrđene ploče urešene s istim raskošnim vegetabilnim vijencem kojeg pridržavaju inače krilati Eroti. Poznato je također i da je reprezentativni portik antičkog Foruma u Puli po svojem arhitektonskom uređenju i tematskoj koncepciji prikaza reljefnih dekoracija u simboličkom, religijskom i mitološkom smislu bio istovjetan ili izuzetno sličan trijemovima foruma antičke Akvileje, Trsta i Zadra u doba II. i III. stoljeća', navodi Ujčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi