SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Program 19. pulskog Sajma knjiga

22.11.2013 u 15:30

Bionic
Reading

I ovogodišnji pulski Sajam knjiga obiluje mnogim novitetima, nastavljajući tako izazova koje ovaj Sajam još od svojih početaka stalno njeguje. Prvi puta obrađivat će se paralelno tri teme: Socijalizam na klupi, Izlet u Rusiju i Vojvodina – Regija u regionu, a programski je snažno okrenut struci, odnosno teorijsko-znanstvenim raspravama koje će se ostvariti na trima stručnim programima: Međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi, Međunarodna konferencija nakladništvo – trendovi i konteksti i Fellowship program: Kumpanija od libra

Programski odbor 19. Sa(n)jma knjige u Istri čine: Marta Andrić, Vladislav Bajac, Ana Bogišić, Mauricio Ferlin, Vladislava Gordić-Petković, Miodrag Kalčić, Boris Koroman, Ivana Peruško, Nives Tomašević i Magdalena Vodopija.

Sajam broji više od 80 događaja i ugošćuje preko 200 sudionika: književnika, povjesničara, publicista, esejista, prevoditelja, urednika, nakladnika, književnih kritičara, knjižničara, teoretičara, novinara, umjetnika, glazbenika, filmskih redatelja, filozofa…

U salonima Doma hrvatskih branitelja više od 15.000 naslova izložit će 250 nakladnika hrvatskih i stranih. Posjetiteljima će biti omogućena kupnja knjiga uz velike popuste (od 10 do 70 posto).

Već tradicionalno Sajam otvara vrata Nultim danom za knjižničare i nakladnike koji počinje 4. prosinca u 9 sati, a ostvaruje se u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Sveučilišnom knjižnicom u Puli i Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Na Nultom danu održat će se i dva stručna programa: Predstavljanje Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i okrugli stol na temu Suradnja nakladnika i knjižničara u digitalnom okruženju: mogući modeli dostave i skrbi za obvezni primjerak.

Sajam će se svečano otvoriti 5. prosinca, a zatvoriti 15. prosinca predstavljanjem teme 20. Sa(n)jam knjige u Istri. Zadnji dan Sajma održat će se i svečana dodjela knjižne nagrade Kiklop u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca u 12 sati u režiji Mauricija Ferlina. Nagrada Kiklop 2013. slavi jubilej – deset godina od utemeljenja, a podijelit će se u 11 kategorija uz nagradu za životno djelo, koja ove godine pripada velikom Milivoju Solaru.

Žarišna okosnica predstavljajućih tema tiče se neposredno socijalizma kao društvenog, teorijskog i praktičnog fenomena 20. stoljeća i koje je kao takav bio važan čimbenik bipolarne podjele svijeta, Istoka i Zapada. Tema Socijalizam na klupi produkt je suradnje dvaju snažnih pulskih entiteta: Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Sa(n)jam knjige u Istri, odnosno suradnjom s Centrom za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) koje vode mladi i priznati znanstvenici Igor Duda, Lada Duraković, Boris Koroman i Andrea Matošević.

Inicijalno Sajamski program započinje međunarodnim znanstvenim skupom Socijalizam na klupi: kulturološke i povijesne interpretacije jugoslavenskoga i postjugoslavenskih društava, koji će se odvijati na Sveučilištu Jurja Dobrile od 5. do 7. prosinca i na kojem će sudjelovati gotovo 90-ak znanstvenika, povjesničara i teoretičara iz Hrvatske i iz prostora bivših jugoslavenskih republika. Ovaj znanstveni skup u cijelosti je, idejno i organizacijski pulski, a osmišljen je i organiziran u okrilju CKPIS-a i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, uz potporu Sajma.

Tema Socijalizam na klupi bit će zastupljena svih deset sajamskih dana posebnim programom CKPIS predstavlja u kojem će brojni autori analizirati socijalizam kao društvenu pojavu, njegovu povijesnu ulogu i tragove njegova nasljeđa u današnjem društvu, a sudjelovat će Damir Agičić, Lada Duraković, Hrvoje Klasić, Boris Koroman, Andrea Matošević, Boris Miljković, Silvio Mirošničenko, Magdalena Najbar-Agičić, Igor Duda, Reana Senjković, Ivo Štivičić, Karin Taylor i Radina Vučetić.

O ovoj temi raspravljat će se i na okruglom stolu Cenzura i autocenzura u socijalizmu i danas te na tribini Trećeg programa Hrvatskog radija Medijska spektakularizacija socijalizma. Umjetničko-estetski pečat ovoj temi dat će dvije izložbe tijekom Sajma, jedna na Sveučilištu Jurja Dobrile Lane Cavar i Narcise Vukojević Iskopavanja, a u Galeriji Makina bit će predstavljena izložba fotografija Dušana Đorđevića, SIV (Savezno izvršno vijeće).

Suradnja Udruge Sa(n)jma knjige u Istri s pulskim Sveučilištem Juraj Dobrile i nakladničkom kućom Srednja Europa, rezultirala je izdanjem knjige SOCIJALIZAM NA KLUPI: jugoslavensko društvo očima nove postjugoslavenske humanistike.

Knjigu su uredili Lada Duraković i Andrea Matošević, a za njezino oblikovanje je zaslužan Mauricio Ferlin.

Suvremenu rusku književnost i kulturu predstavit ćemo u programu Izlet u Rusiju. Aktualna ruska književna scena otvara mnoga društvena, politička i filozofska pitanja koje sa sobom nosi i živi postsocijalistička Rusija, a o njima će govoriti pet značajnih i poznatih ruskih autora: Ljudmila Ulickaja, jedna od najprevođenijih i najnagrađivanijih ruskih prozaistica, Tatjana Tolstaja, najznačajnija predstavnica ruske postmodernističke proze, Aleksandar Genis, poznati književni kritičar, esejist, filozof i pisac koji se afirmirao u Sjedinjenim Američkim Državama, Oleg Kašin, novinar i publicist posebno osjetljiv na socijalnu zbilju današnje Rusije i Sergej Birjukov, avangardni pjesnik i performer.

Ovoj temi pridružit će se s odabranim predavanjima Tonko Maroević, Zvonko Maković i Nadežda Čačinovič u okviru tradicionalnog Bertijevog programa: ljubav na drugi pogled.

Popratni programi će se održati u Galeriji Cvajner – Noć ruske poezije te u kinu Valli – Revija (suvremenog) ruskog filma.

Program se ostvaruje u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu Odsjekom za istočnoslavenske jezike i književnost – Rusistika. Glavna selektorica programa je dr. sc. Ivana Peruško.

Treća tema ovogodišnjeg Sajma Vojvodina – Regija u regionu odnosi se na suvremenu vojvođansku književnu i kulturnu scenu. Programski sadržaj za ovu temu pripremila je dr. sc. Vladislava Gordić-Petković, profesorica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a zaštitnici programa su Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina – Sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Upravni odjel za kulturu Istarske županije. Program dovodi, najznačajnije vojvođanske književnike: dobitnika NIN-ove nagrade, prozaistu, pjesnika i ikonu novosadskog rock’n rolla Slobodana Tišmu, europski poznatog pisca Lasla Vegela koji je već bio gost pulskog sajma, te izuzetne pisce mlađe generacije: Lasla Blaškovića, Tomislava Žigmanova, Srđana Srdića, Srđana V. Tešina i Miću Vujičića.

U ovom programu gostuje i kultni, filmski redatelj Želimir Žilnik, miljenik filmske Pule i Boris Kovač, vojvođanski kompozitor, multiinstrumentalist i multimedijalni umjetnik koji će održati u galeriji Svetih srca koncert sa sastavom La Campanella Romatnic Deca Dance from Mittell Europe. Vrhunci vojvođanskog programa zasigurno će biti i predstavljanje tzv. 'bunkerskih pisaca' i njihovog časopisa Severni bunker te okrugli stol pod nazivom Regija u regionu: Vojvodina – Istra u kojem će sudjelovati Vlado Kopicl, Radoslav Petković, Željko Marković i Dragutin Lucić.

Sve programske cjeline zaokružit će se stručnim skupovima na kojima će sudjelovati eminentna hrvatska i svjetski priznata imena nakladničke struke. Osim već spomenutog međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, 6. i 7. prosinca na Sajmu će se održati i Međunarodna konferencija nakladništvo – trendovi i konteksti, na kojoj će se raspravljati o poziciji suvremenog nakladništva i knjige u skladu s trendovima 'e-stvarnosti', a organizira je Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i Udruga Sa(n)jam knjige u Istri. Voditeljica konferencije je dr. sc. Nives Tomašević.

Prvi put na Sajmu i prvi put u Hrvatskoj ostvaruje se i program za knjiške profesionalce: Fellowship: Kumpanija od libra, koji otvara nove mogućnosti poslovnih suradnji između organizatora poznatih književnih manifestacija, književnih agenata, prevoditelja, urednika te izdavača iz Hrvatske, Europe i svijeta. Sajam će zajedno s hrvatskim nakladnicima, predstaviti suvremenu hrvatsku nakladničku i autorsku scenu i time postati mjesto na kojem će se dogovarati objavljivanje hrvatskih autora u inozemstvu te njihovo predstavljanje na značajnim svjetskim književnim festivalima.

Slojevitost sajamskog programa uz sadržaje posvećene središnjim temama čine i tri nova modela predstavljanja autora: Autor čita autora - u kojem dva autora/ice predstavljaju jedan drugoga (Miljenko Jergović i Ivan Lovrenović, Milana Vlaović i Mirjana Dugandžija te Luko Paljetak i Tonko Maroević), Trenutak za prijatelja – u spomen na tri značajna imena hrvatske kulturne i umjetničke scene (Mirko Kovač, Ćićo Senjanović i Predrag Spasojević), Sljedeća stanica Paradiso - neuobičajeno predstavljanje knjiga i autora u underground prostoru pulskog kluba Monteparadiso u Rojcu (Marko Pogačar i Benjamin Perasović) uz koncert punk/rock sastava Cherkezi United i DJ večer (DJ Bebetto i DJ Benjamin).

Tradicionalni i nepromjenjeni programi ostaju Razgovor iza zavjese (rezerviran za esejistiku i publicistiku), Istra ispod kore i Suton uz knjigu (najnoviji naslovi hrvatskih izdavača), ali i dva programa koji su odsjaj prošlogodišnjeg Sajma: Bijelo i Crno more (suvremena turska književnost) te Druga obala / L’atra costa (talijanska književnost).

Literarni početak svakog Sajamskog dana uobičajeni je Doručak s autorom, a bravurozni moderator Vojo Šiljak ugostit će ruske autore Tatjanu Tolstaju, Aleksandra Genisa i Ljudmilu Ulickaju, turskog književnika Ahmeta Ümita, vojvođanske autore Slobodana Tišmu i Želimira Žilnika, talijanskog književnika Flavia Sorigu, Ivana Lovrenovića i Ivu Štivičića, i na kraju, na Kiklopskom doručku ovogodišnjeg dobitnika Kiklopa za životno djelo – Milivoja Solara.

Oblikovan je i Dječji program, koji je osmislila Slavica Ćurković u suradnji s Teatrom Naranča i popularnom Bakom Librić (Gordana Trajković) koja će djeci čitati ruske priče i bajke za laku noć, a održat će se i slušaonice Dramskog programa Hrvatskog radija. Na dan Sv. Nikole, 6. prosinca u 18 sati upriličit će se poseban program u obliku scenske igre za djecu i roditelje u režiji Teatra Naranče pod nazivom: Tri vile Sv. Nikole.

Istog dana održat će se i humanitarna akcija koju Sa(n)jam knjige u Istri i Monte Librić ostvaruju s Viktorov Group. U ovoj pažnje vrijednoj akciji humanitarnog karaktera pod nazivom Biblioteka snova donirat će se biblioteka, pomno odabranih naslova Dječjem domu Ruža Petrović, Domu za odgoj djece i mladeži Pula i Down syndrom centru Pula.

Za  sajamske kupce organizirana je i nagradna igra u kojoj pobjednik osvaja izlet u Moskvu za dvije osobe. Sajam kreće ove godine i s novom tzv. Čitateljskom nagradom, koja nosi naziv po legendarnom pulskom rendgenologu, esperantistu, poliglotu, ali iznad svega istinski velikom pulskom čitatelju, posvećeniku knjigama, dr. Ivi Borovečkom.

Osim u Domu hrvatskih branitelja popratni programi će se odvijati na: Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Galeriji Svetih srca, Galeriji Cvajner, Galeriji Makina, kinu Valli, Monteparadisu, caffe baru P14 i caffe baru Foška.