VRELO INSPIRACIJE

Priča o trogirskom brodogradilištu u Galeriji ULUPUH

19.12.2016 u 19:21

Bionic
Reading

Izložba 'Flying boats 2' akademskog kipara Vilima Halbärtha koja se otvara u utorak u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, u novom ciklusu tog akademskog kipara donosi priču o trogirskom brodogradilištu kao simbolu identiteta u nestajanju'

Halbärth je kroz nekoliko svojih umjetničkih ciklusa tematizirao brodogradnju kao skupa znanja i vještina koje su oblikovale cijele generacije, a u kontekstu zemlje u tranziciji i gubitka identiteta i kulture.

'Novi ciklus radova počiva na socijalnoj, egzistencijalnoj i kulturnoj percepciji brodogradnje kao glavnog polazišta kiparevog umjetničkog stvaralaštva', ističe se u najavi. 'Trogirsko brodogradilište kao neiscrpno vrelo inspiracije glavna je tema kojom autor propituje kakva je situacija u kojoj se nalazimo, kakav je svijet u kojem živimo i što ostavljamo budućim generacijama', dodaje se.

Po riječima povjesničarke umjetnosti Sonje Švec Španjol, umjetnik već punih deset godina surađuje s trogirskim brodogradilištem, druži se sa škveranima i stvara radove posvećene brodogradnji, ljudima, kulturi i tradiciji brodogradnje koja čini sastavni dio identiteta naše zemlje.

'Kroz niz ciklusa Halbärth je opisao obrise i nutrinu broda, interpretirao plodnost brodogradnje, prepoznao njezin rukopis u odbačenom materijalu da bi u posljednjem ciklusu krajnjom redukcijom i razgradnjom formi brodogradnju sveo na njezinu bit - jezgru koja počiva na pravilnosti tri ključna elementa: pravcu, kružnici i elipsi', ustvrdila je u predgovoru kataloga.

Ocijenila je kako umjetnik redukcijom brodogradnje na samu kralježnicu broda, fizičku i mentalnu, ukazuje na nepobitnu važnost identiteta u nestajanju s obzirom da je brodogradnja utkana u kolektivnu svijest naše zemlje, te njezinim nestajanjem nestaje i dio nas, našeg znanja, iskustva i tradicije koja nas direktno vezuje uz more.

Vilim Halbärth (1970., Trogir) završio je kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, nakon čega je izlagao na više skupnih izložbi i osam samostalnih.

Izložba 'Flying boats 2', njegovo prvo predstavljanje tog ciklusa nadahnutog brodogradnjom zagrebačkoj publici nakon više samostalnih izložbi koje je imao u Dalmaciji, bit će otvorena do 30. prosinca