TUŽAN DAN ZA LUTKARSTVO

Preminuo ravnatelj ZKL-a Nikola Ćubela

29.01.2013 u 14:31

Bionic
Reading

U utorak, 29. siječnja, u 67 godini života, nakon teške bolesti, preminuo je Nikola Ćubela, dugogodišnji ravnatelj Zagrebačkog kazališta lutaka

Svojim djelovanjem Nikola Ćubela je ostavio neizbrisiv trag u tome kazalištu, ali i na cijeloj našoj kulturnoj sceni. Bit će naročito i po dobru upamćen u kontekstu hrvatskog lutkarstva po tome što je, podjednako, i mlade i iskusnije redatelje i glumce postojano dovodio u priliku da usvoje i zavole to zahtjevno umijeće.

Od samoga početka svojega radnoga vijeka Nikola Ćubela neštedimice je djelovao kao poslenik naše kulturne scene, obilježivši svojim angažmanom Muzičku omladinu Hrvatske te dva teatra: Zagrebačko kazalište mladih i Zagrebačko kazalište lutaka kojima je oboma bio ravnateljem. Ćubela ih je vodio u najsloženijim razdobljima njihova djelovanja, praktički kao ona osoba koja je ih je nanovo izgradila, u smislu bukvalno graditeljskom (adaptacije dvorane Istra, izgradnja nove scene ZKL-a) , kao i u složenijom umjetničkom smislu.

Knjiga sućuti otvorena je danas, 29. 1. 2013. od 18 sati u foajeu Zagrebačkog kazališta lutaka, Ul. baruna Trenka 3.

Nikola Ćubela rođen je 6. prosinca 1946. u mjestu Potkraj (u općini Livno), a nakon završenog studija sociologije i filozofije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, počeo je raditi u Muzičkoj omladini Hrvatske gdje je djelovao kao tajnik, rukovoditelj i direktor Kulturnog centra međunarodne federacije muzičke omladine u Grožnjanu. Od 1984. do 1988. godine obnašao je dužnost ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih gdje je, između ostaloga, inicirao i dovršio adaptaciju koncertne dvorane 'Istra', omogućivši time da ZKM nakon dugogodišnjeg rada u neodgovarajućim uvjetima dobije pozornicu kakvu zaslužuje i koju koristi i danas.

Godine 1988. imenovan je za ravnatelja Zagrebačkog kazališta lutaka u kojemu je, između ostaloga, pokrenuo adaptaciju i rekonstrukciju kazališne zgrade. Nakon više godina djelovanja bez vlastite pozornice, ZKL je stekao uvjete da postane pravo središte lutkarske umjetnosti u hrvatskoj, te mjesto održavanja brojnih kulturnih, umjetničkih i obrazovnih događanja. U gotovo dvadeset pet godina, koliko je Nikola Ćubela bio na čelu ZKL-a, to je kazalište razvilo svoje umjetničke potencijale te zaživjelo kao jedna od vodećih kazališnih kuća za djecu u Hrvatskoj i stjecište različitih umjetničkih i lutkarskih stilova i poetika.

Komemoracija će se održati u Zagrebačkom kazalištu lutaka, u četvrtak, 31. siječnja 2013. u 12 sati. Pokop će biti u Brdovcu na starom groblju Javorje, u petak, 1. veljače 2013. u 15 sati.