tužna vijest

Preminuo književnik Mirko Kovačević: Njegov trag u svijetu hrvatske kulture ostat će upamćen

09.04.2021 u 13:00

Bionic
Reading

Književnik i novinar Mirko Kovačević umro je u utorak u 73. godini života u Zagrebu, izvijestilo je u petak Društvo hrvatskih književnika (DHK)

Kovačević je rođen 1948. u Virovitici, a živio je i radio u Zagrebu.

Od 1967. bavi se književnim radom. Pisao je poeziju i novinske članke o kulturi te kazališne kritike. Objavio je 8 samostalnih knjiga: zbirke pjesama 'Svakidašnji krajolik', 'Slike srednjih godina', 'Čežnjive daljine', 'Zagasite sretnosti" i 'Prisne, razborite i poneka crnozlatna" te monografiju 'Dvadeset godina u hrvatskoj kulturi KUD-a lNA', knjigu proze 'Članci i eseji' te monografiju 'Jedanaest godina Nagrade INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu'.

S Mijom Ivurekom uredio je tri likovne monografije: Mladen Veža, Ivan Krstitelj Ranger, Novi sjaj Marije Snježne (fotografije Ivo Pervan) te foto monografiju Sotto voce Miljenka Marohnića. S Dubravkom Dorotić Sesar uredio je opsežnu antologiju 'Zlatna knjiga češkoga pjesništva'.

S Ivurekom, utemeljiteljem Nagrade INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu, pripremio je i uredio monografije dobitnika Inine nagrade: Vladimira Malekovića, Radoslava Katičića, Jadranke Njerš Beresford-Peirse, Elisabeth von Erdmann Pandžić, Dušana Karpatskog, Istvána Lőkösa, Jána Jankoviča i Viktora Žmegača.

U okviru Hrvatskog sabora kulture organizirao je više susreta hrvatskih zavičajnih književnika, nakon kojih je priredio i tiskao 4 zbornika književnih i likovnih radova hrvatskih zavičajnih stvaralaca, a pripremio je i uredio 8 autorskih knjiga nagrađenih i pohvaljenih sudionika književnih natječaja Hrvatskoga sabora kulture.