tužna vijest

Preminuo je Davor Šreng, jedan od prvih zagrebačkih repera koji je osamdesetih snimao pod imenom MC Be Bop Dodo

22.12.2021 u 09:06

Bionic
Reading

Bio je članom Electro-Funk Art projekta između 1985 – 1987. godine, kojega su uz njega sačinjavali i Renato Đošić (Master Keops), Trpimir Vicković (Vincent C. Palmer) te Igor Grgić (Elf G.)

Davor Šreng (MC Be Bop Dodo), jedan od prvih zagrebačkih repera, preminuo je u Zagrebu nedavno, 12.12.2021. u 56. godini nakon duge i teške bolesti, prenosi portal Blackout Hip Hop. Davor dolazi iz Studentskog Grada u Dubravi, bio je članom Electro-Funk Art projekta između 1985 – 1987. godine, kojega su sačinjavali Renato Đošić (Master Keops), Trpimir Vicković (Vincent C. Palmer), Davor Šreng (M.C. Be Bop Dodo) i Igor Grgić (Elf G.)

Izvor: Društvene mreže

Slavin Balen, jedan od prvih DJ-a s ovih prostora, u svojoj emisiji 'Electro Funk Premijera' iz 1985. godine zavrtio je Šrengov vjerojatno najbolji demo, obradu američke grupe Divine Sounds 'What People Do For Money' koja će se uskoro izaći na kompilaciji ranih zagrebačkih Rap uradaka ‘Zagreb Rap Demo 1985 – 1992‘ u realizaciji Filipa ‘Phat Phillie’ Ivelje i portala Blackouthiphop.com.

Nažalost, Šreng nije dočekao tu kompilaciju. Oproštajne poruke na Facebooku ostavili su njegovi prijatelji Renman (Master Keops) i DJ Toxic (Elf G.) te brojni drugi fanovi repa u Hrvatskoj.

‘Ode još jedan od nas. MC Bee bop Dodo. Živim u belom Zagrebu gradu. Dubrava kvart Studentski grad... Zbogom… Šta donosi sutra nitko ne zna.’, napisao je Renman.

Podsjetimo, Šreng je sudjelovao i u Masterchefu Nove TV 2011. godine, tijekom kojeg su ga prozvali ‘raspjevanim kuharom’. Kad su emisije završile, promijenio je imidž i ošišao se jer nije želio biti poznat. Dosadilo mu je, navodno, da ga stalno na ulici ispituju o showu. Vratio se radu u svojoj tvornici čarapa, supruzi Dubravki, te kćerima, Rebeki i Tesi.

Jednu od prvih rap pjesama s ovih prostora, How Fast Money Goes (Divine Sounds cover), koju je Šreng snimio krajem osamdesetih, poslušajte u nastavku:

U kasnijim desetljećima, Šreng je oformio biznis. Bio je obrtnik i na Trešnjevci je imao trgovinu i pogon za proizvodnju čarapa.

'To vam je kao kuhanje. Uvijek ostanu krpice, pa onda to iskombinirate i napravite malo drukčiju čarapu’, ispričao je Šreng jednom prilikom novinarima, upitan o svojemu poslovanju.

Davor Šreng u svojem dućanu čarapa Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Jedan od prvih zagrebačkih repera, omiljeni lik iz Masterchefa i vlasnik pogona za proizvodnju čarapa sahranjen je prošli tjedan na zagrebačkom Mirogoju.