kabaretsko stvaralaštvo

Premijerom predstave 'Evropa za nas ima štrik' otvaraju se Gumbekovi dani, na programu još deset predstava

12.05.2021 u 13:30

Bionic
Reading

Premijerom predstave "Evropa za nas ima štrik" u petak, 14. svibnja, Glumačka družina Histrion otvorit će festival kabareta XIV. Gumbekove dane, koji do 29. svibnja u Histrionskom domu donosi još 10 predstava kabaretskog predznaka u utrci za festivalske nagrade.

Najavljujući novu premijeru te glumačke družine i festival kojim se Histrioni već 14. godinu za redom prisjećaju glumca Mladena Crnobrnje Gumbeka, ravnatelj Histrionskog doma i umjetnički direktor festivala Zlatko Vitez kazao je u srijedu kako mu je iznimno drago što će se Gumbekovi dani uspjeti održati i ove godine, te usprkos za kulturu teškim vremenima predstaviti aktualni presjek kabaretskog stvaralaštva niza domaćih kazališta.

"Festival posvećujemo Mladenu Crnobrnji Gumbeku, omiljenom, velikom Histrionu, jednom od rijetkih glumaca s karizmom koji, čim bi se pojavio na sceni, s njim bi došlo i neko veselje, radost igranja. Gumbek je jako volio igrati u našim predstavama, a i publika je njega obožavala", kazao je Vitez na konferenciji za novinare u Histrionskom domu.

  • +2
Zagreb: Konferencija povodom otvaranja XIV. Gumbekovih dana Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Festival otvara premijera nove predstave Histriona "Evropa za nas ima štrik" u režiji i izvedbi Zlatka Viteza, svojom posvetom "Baladama Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže, kojima se, kako je rekao, kao glumac, redatelj i dramaturg bavi čitavoga života.

"Ta predstava nije samo oda Krležinu djelu i misli, već i mojem materinjem, kajkavskom jeziku, koji ja ne zovem ni dijalektom ni idiomom, jer za mene je to – jezik", istaknuo je Vitez, koji potpisuje i adaptaciju i odabir glazbe.

Krležine "Balade" na histrionskoj pozornici oživljavaju u kabaretskoj formi - Vitez je u predstavu ugradio songove pisane za razne predstave na stihove "Balada", a koje su komponirali, među ostalima, Arsen Dedić i Darko Rundek. Osim ''Balada Petrice Kerempuha", predstava motivima zahvaća i u "Hrvatskog Boga Marsa", ''Deset krvavih godina'', "Kraljevstvo" i "Zastave", a sve će to Vitez začiniti svirajući violinu i tamburicu, tj. bisernicu.

Bogat program XIV. Gumbekovih dana

Svečana premijera predstave "Evropa za nas ima štrik" prva je od ukupno jedanaest predstava u programu ovogodišnjih Gumbekovih dana, na kojima će, uz zagrebačka kazališta – Teatar &TD, UO Canta i Teatar Exit te Kazalište Ulysses – svoje recentne produkcije kabaretskog predznaka predstaviti i Kerekesh Teatar iz Varaždina, Gradsko kazalište mladih iz Splita, HNK Varaždin, HNK Šibenik, Gradsko kazalište Virovitica, INK Pule, te OLJK & AUK Osijek.

Misao je vodilja festivala Gumbekovi dani, kako je rekao Vitez, predstaviti što raznolikije predstave koje nisu samo klasične kabaretske predstave, već i showovi, komedije koje imaju natruhe kabareta i slično, pa će se tako u programu naći i niz predstava koje u sebi nose elemente te forme.

U subotu, 15. svibnja, na rasporedu je zbirka satiričnih monologa "Mistero Buffo" produkcija Istarskog narodnog kazališta iz Pule u režiji Aleksandra Bančića. "Mikeški korona kabaret" Gradskoga kazališta Virovitica u režiji Draška Zidara na rasporedu je u ponedjeljak, 17. svibnja. U utorak, 18. svibnja, na rasporedu je tragikomedija "Nepoznata iz Seine" u režiji Rajne Racz i produkciji Teatra &TD iz Zagreba, koja će biti izvedena u matičnom kazalištu.

"Osijek cabaret" redatelja Jasmina Novljakovića u produkciji Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, na rasporedu je u srijedu, 19. svibnja.

Hrvatsko narodno kazalište Šibenik u četvrtak, 20. svibnja, gostuje u Histrionskom domu s glazbeno-scenskim formatom "Arsenov feral" redateljice Oriane Kunčić.

Predstavu "Rosa E" u produkciji HNK-a Varaždin i režiji izvođačkog ansambla, koji čine Robert Plemić, Sanjin Rožić, Filip Eldan, Nikša Eldan, Tena-Antonija Torjanac, Hana Kunić i Bard Krsto Plemić, na programu je u petak, 21. svibnja.

Slijedi, u subotu 22. svibnja, "Sf Cabaret Split in space", nastavak predstave Cabaret "Splićanke" u režiji Ivana Lea Leme. U nedjelju 23. svibnja Teatar Exit i Kazalište Ulysses predstavit će "Koncert za žlice i gitaru" u režiji Rade Šerbedžije i Lenke Udovički.

Glazbeno-satirična predstava Zorana Brajevića "Eurosong future show" u režiji Ivana Lea Leme na programu je u utorak, 25. svibnja. Varaždinski Kerekesh teatar nastupit će u petak, 28. svibnja s predstavom "Ringišpil" autora i redatelja Ljubomira Kerekeša.

Svečano zatvaranje i dodjela nagrada, uz još jednu izvedbu nove predstave Histriona, bit će u subotu, 29. svibnja.