nova knjiga

Predstavljen roman Marine Šur Puhlovski 'Virus, potres, brak'

24.02.2023 u 09:39

Bionic
Reading

Novi roman hrvatske književnice Marine Šur Puhlovski 'Virus, potres, brak', kojim počinje novu trilogiju, predstavljen je u četvrtak navečer u Zagrebu

Romanom koji se pojavio u nakladi VBZ-a autorica nastavlja na ciklus od pet romana o Sofiji Kralj, ali njime počinje nova trilogija romana koji će zajedno obuhvatiti oko tisuću stranica.

Počinje 1976. kad se junaci upoznaju i potom detaljno prati razvoj tog odnosa do danas. Glavna je junakinja spisateljica, intelektualka pa roman zadire u brojne fenomene života, u stalnom nastojanju da im domisli razlog i smisao.

Autorica je kazala da je htjela napisati roman o svojim razmišljanjima o životu, a da ne bude suhoparan, pa mu je dodala i narativnu stranu. Nakon što je obaviještene da je raspisan natječaj za roman o potresu, priznala je da je tadašnjem tekstu dodala dva uvodna poglavlja o potresu. Pobijedila je na natječaju, ali su ta dva poglavlja promijenila ideju i umjesto jednog romana nametnula su se tri, kazala je.

Na pitanje urednika Drage Glamuzine kako u glavi drži sve te silne sadržaje koje iznosi, kazala je da nema problema s pisanjem ako je to život.

To nisu razmišljanja od prije, nego sam pisanjem dolazila do spoznaje, kazala je.

Književna kritičarka i teoretičarka Ingrid Šafranek kazala je da se u strukturi romana kao DNK ovojnica prepliću meditativno i doživljajno, sinteza i analiza, uvijek jedna pored druge i uvijek na distanci, dobro izbalansirano i zanimljivo, vrhunski dobro napravljeno, kazala je.

Kazala je da je "Virus, potres, brak" ironičan, duhovit i autoironičan roman, u čijem je središtu tajna nespoznatljivosti ljudskih odnosa, tj. braka.

Metaforički, potres je izokrenuo život i izvukao na površinu podsvijest i zaboravljeno pamćenje, a u tom rasjedu između univerzalnog partikularnog je šansa za književnost, kazala je.

Marina Šur Puhlovski piše priče, romane, putopise, eseje, dnevničku prozu i poeziju. Objavila je više od 20 knjiga. Među njima je sedam romana. Dobitnica je nagrada "Večernji list", i "Književni krug Karlovac" za kratke priče, "Zvane Črnja" za najbolju knjigu eseja 2015., a roman "Divljakuša" dobitnik je V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2018. godine.