TURSKO KONAČIŠTE

Predstavljen plan obnove Maškovića hana i razvoja Vrane

12.03.2013 u 09:54

Bionic
Reading

Plan obnove turskog konačišta iz 17. stoljeća u zaleđu Pakoštana, poznatijega kao Maškovića han, te plan održivog razvoja mjesta Vrane predstavljeni su jučer u hotelu 'Adriatic' u Biogradu. Potkraj ožujka bit će objavljen natječaj za izvođača 2,5 milijuna eura vrijednih radova na Maškovića hanu koji bi, po očekivanjima Ministarstva kulture, trebao potaknuti turistički te poljoprivredni razvoj tog dijela Zadarske županije.

U sklopu projekta Ministarstva kulture, financiranog novcem Europske unije iz programa IPA 2009., u tom poznatom spomeniku islamske arhitekture uredit će se sobe za iznajmljivanje, info-mjesto Turističke zajednice općine Pakoštana i Parka prirode Vranskog jezera te zbirka arheoloških nalaza s obližnje templarske gradine.

Potkraj ožujka bit će objavljen natječaj za izvođača 2,5 milijuna eura vrijednih radova na Maškovića hanu koji bi, po očekivanjima Ministarstva kulture, trebao potaknuti turistički te poljoprivredni razvoj tog dijela Zadarske županije.

Riječ je o prvom projektu za koji je Ministarstvo kulture 'povuklo' novac iz europskih fondova.

Maškovića han

Pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić-Bulatović rekla je da ministarstvo u financijskoj konstrukciji sudjeluje s 25 posto novca.

'S obzirom na to da Ministarstvo kulture u ukupnoj financijskoj konstrukciji od 2,5 milijuna eura iz IPA programa sudjeluje s 25 posto, iznimno smo zadovoljni i smatramo da će upravo ovakva obnova kulturno-povijesnih spomenika biti u funkciji razvoja čitavoga kraja i Zadarske županije. To je dobra formula revitalizacije spomeničke baštine kroz gospodarske resurse razvoja koji postoje u lokalnim zajednicama kao što je Vrana', istaknula je pomoćnica ministrice Jurić–Bulatović

Projekt je provodio međunarodni konzorcij pod vodstvom KPMG Advisory S.p.A. (Italija) u suradnji s Horwath HTL Zagreb (Hrvatska).

Svrha projekta, koji je počeo u svibnju 2012., a završava potkraj ožujka 2013., jest gospodarska obnova i razvoj mjesta Vrane.

'Završen je prvi i najteži dio posla vezan uz dokumentaciju. Uskoro počinju radovi, a han bi trebao biti otvoren u roku od godinu dana', rekao je ravnatelj Agencije 'Han', arheolog Marko Meštrov i dodao da će se izvan turističke sezone tim hanom koristiti arheološki timovi.

Također je rekao da je Maškovića han najzapadniji spomenik turske arhitekture u Europi, a 1644. godine počeo ga je graditi Jusuf Mašković iz Pakoštana. U sklopu projekta predviđeno je uređenje muzeja s prostorom za predstavljanje tradicionalnih proizvoda i obrta, restoran, kafić i info-punkt te 14 soba i dva apartmana, dodao je Meštrov.

Projekt također obuhvaća gospodarsku obnovu i razvoj mjesta Vrane i okolnog područja. Usmjeren je na identifikaciju održivog upravljanja kulturnim dobrom Maškovića hana i poboljšanje turističkoga i poljoprivrednoga gospodarskog sektora u Vrani. Glavni cilj tog projekta jest identifikacija i prijedlog održivog načina korištenja Maškovića hana kao poluge za revitalizaciju i pokretanje gospodarskog razvoja turističkih i poljoprivrednih poduzeća na cjelokupnom području naselja Vrane.