'100 % PAMUK'

Predstavljen novi roman Ivane Simić Bodrožić

13.05.2014 u 23:01

Bionic
Reading

Hrvatska književnica Ivana Simić Bodrožić predstavila je večeras u Zagrebu novu zbirku priča '100% pamuk', u kojoj se bavi ženskom perspektivom u društvu obilježenom muškim vrijednostima i tranzicijskom vremenu obilježenom političkim i gospodarskim promjenama

'Riječ je o međusobno isprepletenim pričama među kojima postoje brojne poveznice, no svaka priča ima svoj mikrosvijet i živi sama za sebe, a u svima su glavni protagonisti žene", kazala je Simić Bodrožić na predstavljanju u Knjižarsko-galerijskom centru Fadil Hadžić njezina izdavača VBZ-a.

Navela je kako je priče željela ispisati iz neke druge perspektive, a u njima joj je, kao i u njezinu dosadašnjem literarnom stvaralaštvu, bilo važno da se čuje glas marginaliziranih.

Žene o kojima piše dijelom su izmaštane a dijelom temeljene na stvarnim ženama iz njezina života, napomenula je Simić Bodrožić dodavši kako su one svih dobnih skupina, različitih društvenih statusa i različitih želja i sve ih nalazimo u nekom prijelomnom razdoblju u životu ili prijelomnom trenutku koji dovodi u pitanje njihove identitete, preoblikuje njihove dotadašnje spoznaje i stavove, ali i njih same.

Te rubne, na prvi pogled svakodnevne situacije - odlazak na roditeljski sastanak, s mamom na groblje, u rodilište, kod susjeda čuvati djecu - čine okosnicu koja otvara prostor za tihe pobune i opasne promjene, ocijenila je.

Književna kritičarka Jagna Pogačnik istaknula je da je autorica kroz te trenutke željela ocrtati ne samo svoje junakinje, nego i društvo u kojem one pokušavaju preživjeti, opstati i nešto sagraditi. "Riječ je o knjizi prepunoj zgodnih malih anegdota iz ženskog života, čiju osobnu iskaznicu čini 15 priča o životu žena u zbilji hrvatske tranzicije. Bez obzira koliko su one privatne i intimne, ta je opća pozornica vrlo važna", kazala je Pogačnik.

Iako su te priče međusobno slične po nekim tipično ženskim iskustvima, Simić Bodrožić je napomenula kako njezin novi roman ipak nije "čisto žensko pismo". U njemu piše o ženskom svijetu koji, kako je rekla, smatra negativom "pravog" muškog svijeta, prepunog patrijahalnih uzusa, pojasnila je. "To što one žive snažno je obilježeno muškim svijetom u kojemu mi još uvijek živimo", kazala je Simić Bodrožić.

Naslov "100% pamuk" ujedno je i naslov uvodne pripovjesti, a odnosi se na donje rublje iz te priče i, kroz tu metaforu, na nešto žensko, nešto što bi trebalo biti čisto, transparentno i mekano, napomenula je autorica.

"Smatram da je to o bjelini koja se vezuje uz žene jedna velika predrasuda koja je ženama kroz povijest donijela više zla nego koristi. Tako je taj naslov možda i pomalo ironičan, on želi stvoriti neki drugi kalup za žene", kazala je autorica.

Glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina kazao je kako je riječ o jednoj od najiščekivanijih proznih knjiga posljednjih godina od autorice čija je spisateljska vještina u tome "da pokaže i sve ono što je duboko ispod, što se na prvi pogled ne vidi".

Simić Bodrožić objavljuje i zbirke pjesama, a za njih je dobila brojne nagrade, među kojima nagradu Goran za mlade pjesnike i nagradu Matice hrvatske Kvirin za najboljeg pjesnika do 35 godina.