'POLITIKA I KNJIŽEVNOST'

Predavanje turske novinarke i književnice Ece Temelkuran u četvrtak u Booksi

21.11.2016 u 15:23

Bionic
Reading

Nagrađivana turska književnica Ece Temelkuran, jedna od najpoznatijih turskih političkih novinarki, gostovat će u četvrtak u zagrebačkom književnom klubu Booksi, gdje će održati predavanje na temu "Odnos politike i pisanja".

Ece Temelkuran (1973.) u svim je svojim tekstovima posvećena političkoj kritici. U polju istraživačkog novinarstva bavi se tursko-kurdskim i tursko-armenskim odnosima, kao i temama ženskih pokreta i političkih zatvorenika. Snažan angažman na tom planu priskrbio joj je i brojne nagrade, među kojima nagradu "Pen for Peace" i nagradu za tursku novinarku godine.

Radila je kao suradnica na Sveučilištu u Oxfordu te na Reutersovom Institutu za istraživačko novinarstvo. Objavljuje tekstove u mnogim turskim i inozemnim novinama kao što su The Guardian, The New Statesman, Al-Akhbar, The New Left Review i Le Monde Diplomatique.

Objavila je 14 knjiga, od kojih su na hrvatski prevedene publicistička knjiga "Planina boli" o putovanju u središte tursko-armenskog sukoba, roman "Zvuk banana" o životu u Bejrutu, te roman ceste "Žene koje pušu u čvorove" o četiri junakinje iz Egipta, Turske i Sirije koje zajedno bježe iz svojih matičnih država.

Predavanje Ece Temelkuran održava se u organizaciji udruga Kurziv (Kulturpunkt.hr) i Kulturtreger (Booksa.hr) u sklopu programa "Kritika - jučer, danas, sutra".


Jasna Jasna Žmak u Književnom budoaru

Booksa će u utorak u Književnom budoaru ugostiti dramaturginju, scenaristicu i spisateljicu Jasnu Jasnu Žmak, koja će na tribini "Krnja književnost" s domaćinom Tomislavom Augustinčićem govoriti o svojem književnom stvaralaštvu, ali i mnogim drugim temama.

Kako se ističe u najavi, pitanja s kojima će se pozabaviti gošća i voditelj tribine odnosit će se, tako, i na pojam i definiciju lezbijske proze, postoji li ona uopće te, ako postoji - za koga, koja su joj glavna obilježja i kako je prepoznati.

Otvorit će se i neke srodne književne teme poput pojma tzv. queer proze, te vječnog pitanja ima li, gdje su i koje su granice između stvarnog i fiktivnog.

Žmak će otkriti i koliko joj je važna feministička teorija, kako prelazi iz jednog tipa teksta u drugi, kako stvara, te kako je uspjela objaviti, za hrvatske pojmove vrlo neuobičajenu knjigu "Moja ti" (Profil, 2015.).

"Govorit će i o tome zašto se i kako igra fikcijom i stvarnosti, koja je moć (auto)biografskog i koje probleme sa sobom donosi, kakva je recepcija knjige te zašto je sastavila kazalo nepoznatih pojmova gdje, među ostalim, pojašnjava i pojam 'HDZ'", stoji u najavi.