HRVATSKI EKSPRESIONISTI

'Praška četvorka' u Umjetničkom paviljonu

09.01.2013 u 14:48

Bionic
Reading

Velikom studijskom izložbom slika 'Praška četvorica, Uzelac, Gecan, Varlaj, Trepše' koja se otvara 18. siječnja u Umjetničkom paviljonu, taj će izložbeni prostor započeti izlagačku sezonu u obljetničkoj 2013., u kojoj Umjetnički paviljon slavi 115. obljetnicu djelovanja

'Praška četvorica' neformalni je naziv za generacijske prijatelje i umjetnike Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea, Vladimira Varlaja i Vilka Gecana, koji su bili protagonisti modernističkih, osobito ekspresionističkih strujanja u našoj sredini.

Povezuje ih zajedničko praško iskustvo tijekom i neposredno nakon Prvog svjetskog rata, mnoge teme, motivska i stilska ishodišta u rasponu od kubizma do ekspresionizma. Na zagrebačkoj izložbi, koja nastaje prema autorskoj koncepciji Zvonka Makovića, njihove će se najvažnije formativne godine predstaviti do 17. ožujka s više od 100 slika, crteža i grafika.

Ti su se umjetnici kod nas afirmirali na godišnjim izložbama Proljetnog salona upravo u Umjetničkom paviljonu, koji će sada pokazati što hrvatsko slikarstvo duguje Pragu, ali i istaknuti ulogu Zagreba kao jedne od važnijih referentnih točaka domaće moderne, nakon Beča, Muenchena, Pariza.

Posebno za tu priliku na jednom mjestu okupit će se antologijska djela iz zbirki značajnih hrvatskih i inozemnih muzeja i galerija te privatnih kolekcija.

Među njima bit će i Uzelčeva 'Sfinga velegrada' (1921.), Gecanova 'Nove vijesti' (1922.), Trepšeova 'Djevojka s crvenim čarapama' (1923.).

Posebna zanimljivost je i znatan broj radova koji se na dosadašnjim izložbama nisu vidjeli, poput nekoliko varijacija čuvene Varlajeve 'Crvene kuće' iz 1923.

Izložba posebno pozicionira značenje Praga u kontekstu europskih kulturnih središta u kome se početkom 20. stoljeća javljaju aktualni avangardni pokreti od ekspresionizma i futurizma, do kubizma. Ona također rasvjetljava osobitosti praške kulturne klime, fenomenologiju urbaniteta, likovnosti, kazališta i filma te njihov tematski i morfološki odjek u djelima četvorice autora.

Umjetnički paviljon je u proteklih dvadeset godina bio domaćin retrospektivnih izložbi sviju četvorice slikara, koje su već naznačile prašku kulturnu klimu u njihovom slikarstvu.

Ta izložba održava se nakon iznimno uspješne izložbe 'South - Southeast: Život u slikama' jednog od najslavnijih suvremenih fotografa Stevea McCurryja. Ta je izložba zbog interesa bila produžena do kraja godine, a od otvorenja, 25. listopada pogledalo ju je, doznaje se u Umjetničkom paviljonu, oko deset tisuća posjetitelja, samo u tri sata posljednjeg dana izložbe njih oko dvije stotine.