IZLOŽBA RENATE POLJAK

Pozornica naše stvarnosti u MSU-u

11.12.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Izložba 'Pozornica naše stvarnosti' Renate Poljak, koja se otvara u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), nastavak je umjetničine dugogodišnje prakse proučavanja i isticanja određenih "nereprezentativnih" mjesta svakodnevice.

Kako je u najavi izložbe istaknula kustosica Lejla Rašić, Renata Poljak izoštrenom autorskom refleksijom gradi koncepcijski i tematski most između ranih radova, poput 'Ja, Domaćica', u kojima se duhovito obračunala s normativnom podjelom rodnih uloga, i najnovijega videorada 'Ovdje i sada' u kojemu se osvrnula na psihološke i socijalne aspekte ženskog starenja i bolesti.

Neuralgična područja, poput povijesnog revizionizma i društvenog zaborava, vidljiva su u radu 'Dnevnik', a središnje mjesto u izložbenom postavu zauzima projekcija 'Režiranje glumaca/režiranje uvjerenja' koju je autorica posvetila Slavku Štimcu i svim mladim glumcima - zvijezdama iz razdoblja odrastanja u bivšoj državi.

Renata Poljak rodila se 1974. u Splitu, likovnu kulturu diplomirala je 1997. u Splitu, a poslijediplomski studij završila je 1999. u Nantesu na École Régionale des Beaux-Arts. Dobitnica je ArtsLink stipendije za 2002. na San Francisco Art Institute, rezidencijalne stipendije u MuseumQuartier u Beču 2004., Cite des Arts u Parizu 2007. i 2008. te ugledne Art in General u New Yorku 2008., nakon koje slijede Skowhegan, rezidencijalni umjetnički program u državi Mainu 2009., ArtOmi u državi New Yorku 2010. i Residency Unlimited u New Yorku 2011.

Njezini su radovi izlagani u sklopu samostalnih i međunarodnih izložaba te filmskih festivala i programa, a dobitnica je mnogih nagrada, među kojima su nagrada za kratki film na Balkan Black Box Festivalu u Berlinu, godišnja nagrada Ženskog umjetničkog centra 'Elektra' u Zagrebu, nagrada publike Balkan Video Federacije u Beogradu i nagrada na Festivalu dokumentarnoga mediteranskog filma.